Flygfoto över Kapstaden, som på måndagen fick uppleva en outhärdlig stank.
Flygfoto över Kapstaden, som på måndagen fick uppleva en outhärdlig stank. Bild: Schalk van Zuydam

Kraftig stank spred sig över Kapstaden – kopplas till fartyg i hamnen

Myndigheter i Sydafrika inledde på måndagen en utredning i samband med att en stank spridit sig över Kapstaden.
Enligt BBC kunde lukten till slut härledas till ett fartyg – med 19 000 boskapsdjur ombord.
– Det var den värsta stank jag någonsin känt i mitt liv, säger en boende i Kapstaden.

ANNONS
|

Vad som beskrivs som en ofattbar odör drog under måndagen in över Kapstaden i Sydafrika.

Tjänstepersoner inspekterade avfallsanläggningar och avlopp för att hitta potentiella läckor, och enligt The Guardian aktiverades även ett av stadens miljöhälsoteam innan orsaken bakom stanken till sist kunde ringas in: Ett fartyg i hamnen.

BBC rapporterade att fartyget var lastat med boskap och omkring 19 000 djur ska ha funnits ombord. Enligt NSPCA, en djurrättsorganisation vars personal bordade fartyget för inspektion, var lukten en tydlig indikation på att djuren inte mådde bra.

– Denna lukt är ett tecken på de fruktansvärda förhållanden som djuren uthärdar, efter att redan ha tillbringat två och en halv vecka ombord, med en ansamling av avföring och ammoniak, säger NSPCA enligt BBC.

ANNONS

”Förstörde min dag”

Fartyget väntas fortsätta sin resa mot Irak efter att ha bunkrat mer föda åt djuren under sin tid i Kapstaden. Men för boende i området har den korta visiten redan blivit en mardröm.

– Det var den värsta stank jag någonsin känt i mitt liv, säger 29-åriga Kapstadsbon Lerato Bashing till BBC.

– Det förstörde min dag även när jag var inomhus, för varje gång hissdörren öppnades spred sig lukten in över kontoret och fastnade längst bak i halsen på mig, som en äcklig eftersmak, fortsatte Lerato Bashing.

En lokalbo som jobbar nära hamnen, men som dock inte citeras vid namn, kallade i sin tur stanken ”överväldigande”.

NSPCA har enligt BBC återigen gått ut med en vädjan om att sluta transportera levande boskap över vatten, och säger att fraktmetoden orsakar ”smärta, lidande och stress” för djuren.

Även det politiska partiet Demokratiska alliansen, som styr i Kapstaden, fördömer transportmetoden, rapporterar The Guardian.

LÄS MER:Nytt AI-verktyg ställer högre krav på källkritik

LÄS MER:USA lovar nya sanktioner efter Navalnyjs död

LÄS MER:Kraftig ökning av mässling i världen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS