Kosovos president Vjosa Osmani-Sadriu på besök i Bryssel. Arkivbild
Kosovos president Vjosa Osmani-Sadriu på besök i Bryssel. Arkivbild Bild: Jean-Francois Badias/AP/TT

Kosovo angriper Serbien verbalt efter Natomöte

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg uppmanade parterna i konfliktens Kosovo att besinna sig.
Men förhoppningar efter mötet med Kosovopresidenten Vjosa Osmani grusades snabbt när Osmani angrep serbiska utredare för saktfärdighet.

ANNONS
|

Frågan om Kosovo och oroligheterna mellan invånare med serbiskt ursprung och majoriteten av albaner uppmärksammades av EU och Nato på torsdagen.

Först var tongångarna något positiva från Stoltenberg om åtgärder efter oroligheterna i maj då 93 personer i FN:s fredsbevarande insatser skadades.

"Undvik eskalering"

– Jag välkomnar de senaste åtgärderna som Pristina vidtagit för att minska spänningarna, vilket inbegriper en minskning av antalet specialpoliser i norra (delen av Kosovo), samt planer att hålla nya lokalval, sade Stoltenberg efter ett möte med Kosovos president Vjosa Osmani-Sadriu på torsdagen.

– Det är nödvändigt att undvika ytterligare eskalering. Jag uppmanar parterna att undvika provocerande retorik och att agera återhållsamt.

ANNONS

Några timmar senare kommenterade Kosovos president läget.

– De som attackerade Nato den 29 maj är kända inom polis- och åklagarmyndigheten (i Serbien), sade Osmani-Sadriu till reportrar utanför Natos högkvarter i Bryssel.

Serbisk polis anklagas

Hon hävdade att videoinspelningar från oroligheterna är bildbevis på att "poliser som kom hela vägen från Serbien" deltog i attackerna.

– De har inte blivit avstängda från sina arbeten, sade hon och anklagade utredare från Serbien att vara saktfärdiga i utredningsarbetet.

En majoritet av befolkningen i norra delen av Kosovo är av serbiskt ursprung. Protester utbröt när albanska borgmästare installerades efter lokalval. Valen bojkottades av många serber.

Den fredsbevarande insatsen Kfor består av omkring 4 500 soldater i området.

EU har bjudit in Kosovos och Serbiens ledare nästa vecka för samtal och försök att normalisera relationen mellan de två länderna.

ANNONS