Blommor vid det som sägs vara Jevgenij Prigozjins grav på kyrkogården i S:t Petersburg
Blommor vid det som sägs vara Jevgenij Prigozjins grav på kyrkogården i S:t Petersburg Bild: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Kors rest i tysthet på Jevgenij Prigozjins grav

Ett kors på en grav i S:t Petersburg är troligen det som finns kvar av det ryska mysteriet Jevgenij Prigozjin.
Wagnerledaren begravdes i en sluten minnesceremoni i hemstaden.
Den en gång nära vännen, president Vladimir Putin, var inte där.

ANNONS

Hemlighetsmakeriet var stort, tystnaden total från makten i Moskva om en begravning av Prigozjin som dog i flygkraschen den 23 augusti med troligen ytterligare nio personer.

Prigozjin var en gång både bundsförvant och kock åt makten i Kreml. Han var en oligark som byggde ett imperium med bland annat korvförsäljning som sedan utmynnade i en global paramilitär styrka. Ledorden var brutalitet och vilja att få makt.

Samt en vilja att utmana den rådande makten.

Avbruten kuppmarsch

På midsommardagen vände vägen för den 62-årige Prigozjin, bort från Kreml efter den avbrutna kuppmarschen från Ukraina mot Moskva, flykt till Belarus och sedan: död.

Prigozjins troliga grav ligger undanskymd och invävd i sensommargrönska på kyrkogården Porochovskoje, omgärdad av björkar. Kyrkogården vaktas av medlemmar ur det ryska nationalgardet Rosguardia.

ANNONS

Beskedet från Prigozjins talespersoner var kort under tisdagen.

"Avskedet av Jevgenij Prigozjin hölls privat. De som vill ta farväl kan besöka kyrkogården Porochovskoje" löd det bistra beskedet.

Lika kort var kommentaren från Kreml:

– Presidentens närvaro är inte planerad, sade Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov.

Mysteriet Prigozjin må därmed vara begravd, med ett blandat eftermäle. De sista nio åren innan Sovjetunionen föll samman satt Prigozjin i fängelse, dömd för stöld och bedrägeri.

Men när Sovjetimperiet föll, reste sig Prigozjin och Putin sade i förra veckan att han lärde känna Prigozjin redan under början av 1990-talet – tidigare än vad som varit känt.

Putin: "nådde resultat"

Putin sade också att dåvarande vännen Prigozjin var en man som gjorde misstag, men "som nådde resultat".

Ett av dem var att lyckas utverka tillstånd att värva dömda brottslingar att strida för Wagnergruppen i det ryska anfallskriget, där Wagnersoldater ofta låg längst fram vid fronten i bland annat Bachmut.

Ett annat resultat var Wagnergruppens brutala närvaro i bland annat flera afrikanska länder där legosoldater anklagas för svåra övergrepp och brott mot mänskligheten.

Men den paramilitära närvaron gagnade Moskva.

Kritiserade militärledning

Prigozjins kritik av den ryska militärledningen fick dock motsatt effekt, och inför det planerade presidentvalet i Ryssland i mars nästa år så blev Prigozjin en allt tyngre börda för den pressade och internationellt allt mer isolerade Putin.

ANNONS

I princip all opposition i Ryssland har tystats, fängslats, dödats eller tvingats fly inför valet. Den besvärlige vännen Prigozjin är nergrävd på kyrkogården i S:t Petersburg.

Men runt om i Ryssland uppstod improviserade minneslunder som hedrade den brutale krigsherren Prigozjin.

Jevgenij Prigozjins krögarkonglomerat tilldelades statliga upphandlingar värda miljardbelopp. Här träffades han och Vladimir Putin på en skolmatsfabrik i S:t Petersburg 2010. Arkivbild.
Jevgenij Prigozjins krögarkonglomerat tilldelades statliga upphandlingar värda miljardbelopp. Här träffades han och Vladimir Putin på en skolmatsfabrik i S:t Petersburg 2010. Arkivbild. Bild: Sputnik/poolfoto via AP/TT
En minnesplats för den döda Wagnerledningen har bildats inte långt ifrån Kreml i Moskva.
En minnesplats för den döda Wagnerledningen har bildats inte långt ifrån Kreml i Moskva. Bild: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Medlemmar av nationalgardet i Ryssland bevakar kyrkogården Porochovskoje i där Jevgenij Prigozjin ska ha begravts.
Medlemmar av nationalgardet i Ryssland bevakar kyrkogården Porochovskoje i där Jevgenij Prigozjin ska ha begravts. Bild: Dmitri LovetskyAP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS