Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild. Bild: Bertrand Guay/AP/TT

Konservativa amerikaner bjuder in Orbán

ANNONS

Ungerns premiärminister Viktor Orbán hör till toppnamnen på den inflytelserika konservativa konferensen CPAC, Conservative Political Action Conference, i Dallas, Texas, den 4 augusti. Bland övriga talare märks expresidenten Donald Trump och den kontroversiella republikanska kongressledamoten Marjorie Taylor Greene.

Orbán har kritiserats för att driva Ungern i en antidemokratisk riktning genom att ta kontroll över landets rättsväsende och media. I lördags mötte han en proteststorm från europeiska politiker efter att i ett tal ha sagt att ”Vi (ungrare) är inte en blandras ... och vi vill inte heller bli en blandras”.

Men inom delar av den amerikanska högern och det republikanska partiet uppskattas Orbán, som beskrivit sig själv som en försvarare av europeisk kristendom mot muslimska invandrare och "hbtq-lobbyn".

ANNONS

När CPAC höll sitt första möte i Europa tidigare i år valde man att förlägga det till Ungern. Tucker Carlson, den största stjärnan på högertv-kanalen Fox News, har upprepade gånger hyllat Orbán och har sänt sitt program från Budapest.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS