Den franske inrikesministern Gerald Darmanin säger att lördagens knivdåd i Paris ska utredas av åklagare inriktade på terrorbrott. Arkivbild.
Den franske inrikesministern Gerald Darmanin säger att lördagens knivdåd i Paris ska utredas av åklagare inriktade på terrorbrott. Arkivbild. Bild: Bertrand Guay/AP/TT

Knivdåd i Paris – misstänkt terrormotiv

En tysk turist dödades i ett knivdåd i centrala Paris på lördagskvällen.

ANNONS
|

Den misstänkte gärningsmannen är gripen och polisen ska utreda om det finns ett islamistiskt terrormotiv bakom.

– En tysk turist, född i Filippinerna, dog i knivskärningen, säger den franske inrikesministern Gérald Darmanin, som kom till platsen för dådet i närheten av Eiffeltornet.

Den misstänkte mannen är enligt tidningen Le Parisien fransk medborgare, i 25 års-åldern och född i Frankrike. Han attackerade människor till synes slumpartat i närheten av Eiffeltornet. Förutom den dödade turisten chockades en person och en annan turist fick lättare skador när han försökte stoppa gärningsmannen.

Den misstänkte mannen var känd av myndigheterna för att följa radikal islamism och dömdes enligt inrikesministern 2016 till fyra år i fängelse för att ha planlagt en attack som polisen lyckades avvärja. En poliskälla säger också att mannen har en psykisk sjukdom samt att mannen när han greps ska ha sagt att han inte står ut med att se muslimer dödas.

ANNONS

Polisen oskadliggjorde mannen med hjälp av elpistol.

ANNONS