Knivattack i Frankrike – flera barn skadade

Fem personer, varav fyra barn, har livshotande skador efter att en man gick till attack med kniv på en lekplats i franska Annecy på torsdagen. Ytterligare en person är lindrigt skadad. Mannen, som är i 30-årsåldern, är skriven på en adress i Trollhättan, rapporterar Aftonbladet och hänvisar till franska BFMTV.

ANNONS
|

Det var under torsdagsförmiddagen som en man gick till attack på en lekplats i staden Annecy, öster om Lyon. Mannen gick till attack mot flera personer, varav flera barn, med kniv, rapporterar flera franska medier.

Enligt fransk polis har fem personer, varav fyra barn, livshotande skador. Ytterligare en personer har fått lindrigare skador.

Barnen ska vara mellan 22 månader och tre år gamla. Ett av de skadade barnen ska ha legat i en barnvagn. Två av de skadade barnen ska ha varit turister från Storbritannien och Nederländerna, enligt polisen.

Polis, räddningstjänst och militär kallades till platsen. Den misstänkte gärningsmannen kunde gripas och i samband med gripandet skottskadades han.

ANNONS

Skriven i Trollhättan

Den misstänkta mannen är skriven på en adress i Trollhättan. Mannen har syriskt medborgarskap och flyttade till Sverige 2013. Den franska tv-kanalen BFMTV har bekräftat mannens identitet till Aftonbladet. 2019 gifte sig mannen med en kvinna som han fick barn med. Paret är fortfarande gifta men till Le Parisien uppger kvinnan att hon inte haft någon kontakt med mannen de senaste fyra månaderna.

– Jag har inte så mycket nyheter, han var väldigt svår att få tag på. Han ringde mig för fyra månader sedan och då bodde han i en kyrka. Men jag vet inte mycket mer, han är främst i kontakt med sin familj som bor i USA, berättar kvinnan för tidningen.

Polisens nationella mediecenter meddelade på torsdagen att svensk polis känner till händelsen och att man arbetar nära fransk polis, men att det är den franska polisen som leder själva utredningen.

Frankrikes inrikesminister, Gérald Darmanin, bekräftade händelsen tidigt på Twitter och hyllade polisen för sitt snabba ingripande mot gärningsmannen. Även president Emmanuel Macron skriver att landet är i chock.

”En attack av absolut feghet i en park i Annecy den här morgonen. Barn och en vuxen är mellan liv och död. Nationen är i chock. Våra tankar går till de drabbade och deras familjer samt räddningstjänsten.”

ANNONS

Hölls en tyst minut

Enligt uppgifter till Le Figaro ska mannen ha skrikit ”In the name of Jesus Christ” vid två tillfällen under attacken. Till samma tidning uppger riksåklagaren, Line Bonnet-Mathis att mannen är hemlös.

Mannen ska inte ha någon dokumenterad sjukdomshistoria och ska inte heller ha varit påverkad av narkotika eller alkohol när han gick till attack med kniv, enligt franska myndigheter.

I Frankrikes nationalförsamling hölls en tyst minut under torsdagen. Landets premiärminister, Elisabeth Borne, åkte omgående till Annecy där hon under en presskonferens beskrev handlingen som ”avskyvärd”.

I Frankrikes nationalförsamling hölls en tyst minut under torsdagen.
I Frankrikes nationalförsamling hölls en tyst minut under torsdagen. Bild: Lewis Joly

Attackerade lekande barn

Ett vittne berättar för den franska radiokanalen France Bleu Pays de Savoie att hon först trodde att mannen lekte med barnen, men såg sedan hur han högg mot ett barn och fortsatte mot ett barn i en barnvagn.

– I början trodde vi alla att det var iscensatt, men sedan hörde vi människor skrika och förstod att det var på riktigt, säger ett vittne.

En anställd i parken berättar för den franska radiokanalen att den misstänkta mannen besökt parken i två månaders tid och att han brukade hälsa på personalen.

På sociala medier har det spridits flera videoklipp på attacken. I en video kan man se en man som försöker mota bort den misstänkte mannen med hjälp av en ryggsäck, samtidigt som han skyddar sig själv med en mindre ryggsäck i andra handen. I ett inlägg på Facebook uttryckte han sig kort om händelsen:

ANNONS

”Be för barnen, jag mår bra”, skriver han.

LÄS MER:Nato vill öppna kontor i Japan – Frankrike tveksamt

LÄS MER:Elev högg ihjäl lärare i Frankrike

LÄS MER:”Superkartell” sprängd av Europol

ANNONS