Den globala uppvärmningen får fler att sova mindre, enligt ny studie.
Den globala uppvärmningen får fler att sova mindre, enligt ny studie. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Klimatkrisen får fler att sova mindre

Klimatkrisen skapar sömnproblem över hela världen. Men det är inte klimatångesten som är boven i dramat – det är den globala uppvärmningen, visar ny studie.

ANNONS

Visst kan tanken på klimatkrisen hålla en vaken om nätterna. Men det är inte, bara, klimatångesten som kan orsaka sömnproblem. En ny studie visar att den globala uppvärmningen får fler över hela världen att sova mindre, skriver The Guardian.

– I den här studien ger vi det första beviset på hur temperaturer som är varmare än genomsnittet försvagar människors sömn, säger Kelton Miner, forskare vid Köpenhamns universitet, som ligger bakom studien.

"Oroväckande”

Studien visar att högre temperaturer faktiskt får människor att sova mindre. Framför allt på grund av att varma nätter gör det svårare att somna. Kroppen behöver svalare temperaturer. Något som blir svårare när den globala uppvärmningen gör planeten varmare.

ANNONS

– Oroväckande nog hittade vi också bevis för att människor som redan lever i varmare klimat upplevde större sömnförlust per grad temperaturökning. Vi hade förväntat oss att de skulle ha varit bättre anpassade, säger Kelton Miner.

Enligt studien gör varmare nätter att människor sover mindre.
Enligt studien gör varmare nätter att människor sover mindre. Bild: Erik

Sömnproblemen kopplade till den globala uppvärmningen verkar alltså påverka alla – oavsett vilket land i världen man bor i.

Effekten blir extra tydlig när nattemperaturen är över tio grader.

En natt när temperaturen är över 25 grader i en stad med en miljon människor skulle omkring 46 000 av dem sova mindre, menar forskarna.

Kvinnor mer påverkade än män

Enligt studien påverkas kvinnor mer än män av den globala uppvärmningen. Det för att kvinnors kroppar vanligtvis svalnar av snabbare än mäns när de ska sova. Men också för att kvinnor har mer underhudsfett vilket gör nedkylningen långsammare.

Även äldre människor, som har svårare att reglera kroppstemperaturen, och människor i fattiga länder, som ofta har sämre tillgång till fönster, fläktar och luftkonditionering, pekas i studien också ut som extra drabbade.

Kan vara svaret

Tidigare studier har visat att stigande temperaturer skadar hälsan och kan leda till bland annat fler hjärtinfarkter och psykisk ohälsa, skriver The Guardian.

Dålig sömn har visat sig ha samma effekter.

Med den nya studien som argument tror nu forskarna att sömnproblemen kan vara svaret på varför den globala uppvärmningen leder till dessa hälsoproblem.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS