USA:s Kanadaambassadör Kelly Craft, som president Donald Trump nominerat till posten som ny FN-ambassadör.
USA:s Kanadaambassadör Kelly Craft, som president Donald Trump nominerat till posten som ny FN-ambassadör.

Klimatfrågan pressar tilltänkt FN-ambassadör

Hon har nominerats till posten som USA:s nya FN-ambassadör men ifrågasätts av Demokraterna, bland annat för sin inställning i klimatfrågan. Varför Kanadaambassadören Kelly Craft tillbringat så lite tid i Kanada väcker också frågor.

ANNONS
|

När hon frågades ut av senatens utrikesutskott häromdagen medgav en pressad Craft att fossila bränslen bidrar till klimatförändringar och att dessa utgör en "verklig risk" för planeten. Ambassadörskandidaten, som är gift med den förmögne vd:n för en av USA:s största kolproducenter, sade också att hon inte planerar att delta i FN-beslut rörande kol och andra fossila bränslen.

- Jag kommer att ta frågan på allvar om jag godkänns och jag kommer att driva att alla länder ska göra sin del, sade hon enligt CNN.

ANNONS

Inte äventyra

Vid utfrågningen ville Craft dock inte säga om hon håller med forskarvärlden om att klimatkrisen "till stor del" är orsakad av fossila bränslen och mänskliga aktiviteter. Och hon sade att amerikanska jobb och landets ekonomi inte får äventyras av att USA tar på sig en alltför stor börda när det gäller klimatet – något som fick flera demokratiska ledamöter att se rött.

Republikanerna har dock majoriteten i senaten, den kammare som godkänner höga utnämningar, så troligen får Craft ändå grönt ljus för att bli FN-ambassadör.

Klimatfrågan är polariserande i USA. President Trump har tillsatt flera klimatskeptiker på höga poster och avreglerat miljöområdet. I princip alla demokratiska aspiranter som vill utmana honom i nästa års presidentval har ambitiösa åtgärdsplaner för klimatkrisen.

300 dagar borta?

Kentuckyfödda Kelly Craft är i grunden affärskvinna och konsult och har genom åren samlat in stora summor pengar till Republikanska partiet. Hon hade ett mindre FN-uppdrag 2007-2008, då GeorgeW Bush var president, men har i övrigt arbetat i näringslivet – tills Trump utsåg henne till Kanadaambassadör. När hon tillträdde i oktober 2017 orsakade hon stora rubriker genom att i en intervju säga att hon trodde på vetenskapens "båda sidor" när det gäller klimatförändringarna.

Häromveckan publicerade webbtidningen Politico uppgifter om att Craft haft omfattande frånvaro under sina 20 månader som ambassadör. Registerutdrag visar att hennes makes privatflyg gjort inte mindre än 128 turer mellan USA och Kanada under samma tid.

ANNONS

En demokratisk senator undrade under utfrågningen varför hon varit borta från jobbet hela 300 dagar. Kelly Craft svarade att hon rest för handelsförhandlingarna mellan Kanada och Mexiko, ett argument som försvagas av att de avslutades för mer än åtta månader sedan. Hon sade också att hon inte tycker om att "bo i en resväska".

TT

Fakta: USA:s nästa FN-ambassadör

Om Kelly Craft godkänns av USA:s senat blir hon landets nästa FN-ambassadör. Hon tar då över efter Nikki Haley som meddelade sin avgång i oktober i fjol och avgick vid årsskiftet.

Under Haleys tid var posten på kabinettsnivå, men det väntas den inte bli nu. Det innebär att nästa FN-ambassadörs arbete i stort kommer att vara underställt den nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton och utrikesminister Mike Pompeo.

Trump nominerade först Heather Nauert, talesperson vid utrikesdepartementet och före detta nyhetsankare, till posten. Men Nauert drog tillbaka sin kandidatur med hänvisning till sin familj.

ANNONS