I mitten av september drog stormen Boris in över Centraleuropa och dränkte Polen, Rumänien, Slovakien, Österrike, Tjeckien och Tyskland i skyfallsliknande regn.
Elförsörjningen slogs ut, hus förstördes och broar raserades där vattenmassorna drog fram.
Mängden regn som föll de aktuella dagarna, 12–15 september, var den största som uppmätts i området. Det visar en studie från World Weather Attribution (WWA) som nu presenteras.
WWA är ett internationellt forskningsnätverk som analyserar i vilken grad klimatförändringarna bidrar till enskilda extrema väderhändelser.
Slår fast: Har ökat regnovädrets intensitet
Genom att kombinera väderobservationer med klimatmodeller kan forskarna konstatera att klimatförändringarna gjorde sannolikheten för skyfallet minst dubbelt så stor.
Forskarna slår fast att klimatförändringarna, som drivs på av människans utsläpp av växthusgaser, både har ökat regnovädrens intensitet och sannolikheten för liknande allvarliga skyfall.
De pekar på vikten av att ta med risken för extrema väderhändelser i samhällsplaneringen.
– Våra studier har hittat fingeravtryck från klimatförändringar i de våldsamma mängder nederbörd som översvämmade Centraleuropa, säger Joyce Kimutai, forskare i klimatdata vid Imperial College London University, i ett pressmeddelande, rapporterar DR.
Svenska forskare delaktiga i studien
Studien har genomförts av 24 forskare från olika länder, bland annat Polen, Tyskland, Sverige och USA.
– De här översvämningarna visar hur dyra klimatförändringarna blir, säger Maja Vahlberg, teknisk rådgivare vid Röda korsets klimatcenter och en av forskarna bakom analysen, i ett pressmeddelande enligt TT.
Analyserna från WWA görs snabbt och resultaten har inte granskats av andra forskare enligt systemet "peer review". Men metoderna som används är vetenskapligt erkända.
Stormen Boris
De fyra dagarnas regnoväder som stormen Boris medförde är de kraftigaste som uppmätts i Centraleuropa. Nästan två miljoner människor påverkades av översvämningarna till följd av den extrema nederbörden.
Elförsörjningen slogs ut lokalt i samtliga drabbade länder vilket gjorde att såväl skolor som fabriker och sjukhus fick stänga.
Minst 24 människor miste livet i översvämningarna.
De materiella skadorna är enorma. EU har lovat tio miljarder euro i nödhjälp till de drabbade länderna.
Källa: World Weather Attribution
LÄS MER:Stormen Boris: "Katastrof av episka proportioner"