Den data som de ”olagliga” väderstationer hämtar in och skickar utomlands kan leda till säkerhetsrisker för landet, hävdar kinesiska myndigheter.
Den data som de ”olagliga” väderstationer hämtar in och skickar utomlands kan leda till säkerhetsrisker för landet, hävdar kinesiska myndigheter. Bild: Ministeriet för statssäkerhet

Kina slår mot väderstationer som ”spionerar”

Kinas säkerhetstjänst hävdar att de har hittat ”olagliga” väderstationer som skickar data utomlands, vilket de menar kan innebära risker för landets säkerhet. Väderstationer har hamnat i fokus för den kinesiska regeringens arbete mot spionage.

ANNONS
|

Den kinesiska säkerhetstjänsten hävdar att de i flera provinser ska ha hittat det de säger är olagliga väderstationer. Det ska vara hundratals enheter som ska innehålla utländska komponenter som i realtid skickade väderinformation till andra länder.

Enligt ett uttalande från säkerhetstjänsten var flera väderstationer placerade på känsliga platser. Dels nära militärbaser och försvarsföretag, där man hämtade in information om både höjd och GPS-data, och dels nära stora spannmålsodlingar, för att bland annat hämta information om hur odlingarna utvecklas.

”Potentiella risker” för Kinas säkerhet

Enligt kinesiska myndigheter ska vissa väderstationer ha skickat information i realtid till utländska meteorologiska institut vid flera tillfällen under längre perioder. Det menar säkerhetstjänsten innebär ”potentiella risker” eftersom de kan sätta Kinas suveränitet och säkerhet på spel.

ANNONS

Utöver säkerhetsriskerna pekar även säkerhetstjänsten på att väderstationerna bryter mot flera kinesiska lagar och regler om hur man får hämta in väderinformation och hur den information får delas. Det kan handla om att stationerna saknar det tillstånd som krävs av landets myndigheter, men även att man inte skickat den väderdata man hämtat in till kinesiska myndigheter eller att data har skickat utanför landets gränser utan det nödvändiga godkännandet.

Kina hävdar i uttalandet att de här väderstationerna är direkt finansierade av utländska regeringar, utan att gå in på vilka det skulle vara.

Spionballonger och väderdata

CNN rapporterar att tillslagen mot väderstationerna är den senaste åtgärden i en mer omfattande kontraspionagekampanj som Xi Jinpings regering driver.

Det händer också åtta månader efter konflikten med spionballonger som Kina skickade över USA och som enligt uppgifter ska ha kommit åt känslig information. Ballongerna sköts ner och den kinesiska regeringen menade att de endast hämtade in väderdata och att USA gjorde en höna av en fjäder.

LÄS MER:Uppgifter: Kinesisk spionballong kom över känslig information

LÄS MER:Expert: Ballonger bara en liten del av Kinas underrättelseverksamhet

LÄS MER:Biden siktar på "konstruktivt" samtal med Xi

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS