Mao Ning, talesperson för Kinas utrikesdepartement, under måndagen.
Mao Ning, talesperson för Kinas utrikesdepartement, under måndagen. Bild: Andy Wong/AP/TT

Kina hävdar respekt för tidigare Sovjetstater

Kina respekterar alla tidigare Sovjetstaters status, lovar landets utrikesdepartement efter helgens omdiskuterade ord från landets ambassadör i Paris.
Flera EU-länder har protesterat.

ANNONS
|

Det kinesiska tillrättaläggandet kommer sedan landets ambassadör i Frankrike i en tv-intervju ifrågasatt vilka länder i det forna Sovjetunionen som har formell rätt att existera.

– Kina respekterar alla länders suveränitet, oberoende och territoriella integritet och upprätthåller syftena och principerna i FN-stadgan, säger emellertid utrikesdepartementets talesperson Mao Ning under måndagen enligt nyhetsbyrån AFP.

Ambassadören Lu Shayes uttalande på söndagen väckte stor ilska i Baltikum och i andra tidigare Sovjetländer. I en gemensam insats har de tre baltiska länderna på måndagen kallat till sig Kinas ambassadörer eller motsvarande för att protestera.

– För att påminna om att vi inte är "postsovjetiska" länder. Vi är länder som illegalt ockuperades av Sovjetunionen, säger Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis på väg in till ett EU-möte i Luxemburg på måndagen.

ANNONS

Frankrikes president Emmanuel Macron markerade också mot den kinesiska ambassadören på måndagen och kallade de tidigare Sovjetstaternas gränser för "okränkbara".

– Jag tycker inte att det är en diplomats sak att använda den sortens språk, säger Macron på en pressträff.

Även EU:s utrikeschef Josep Borrell twittrade i söndags att ambassadörens uttalande var oacceptabelt.

"EU kan bara anta att dessa uttalanden inte representerar Kinas officiella politik", skrev han.

ANNONS