Kina förbjuder namn som "Muhammad"

ANNONS
|

Det nya namnförbudet infördes nyligen i Xinjiang-regionen i västra Kinadär en stor del av befolkningen utgörs av uigurer, av vilka en majoritet bekänner sig som muslimer. Det rapporterar New York Times. I dag finns det uppskattningsvis 23 miljoner muslimer i Kina.

Kinas regering ser Xinjiang som ett område som utgör en grogrund för islamistisk extremism. Samtidigt har regeringen kritiserats för att begränsa uigurers religiösa frihet och på så sätt späda på spänningarna i regionen.

Lista med förbjudna namn

New York Times har via uiguriska aktivister kommit över en lista, med rubriken "Lista över förbjudna etniska minoritetsnamn", innehållandes ett 20-tal namn som förbjudits. Förutom exemplen ovan nämns även namn som Mujahid och Jihad.

ANNONS

Säkerhetskällor i Urumqi och andra städer i Xinjiang-regionen har bekräftat att förbudet införts. I intervjuer ska en del av dem ha sagt att barn till föräldrar som inte lyder förbudet riskerar att förlora viktiga förmåner vad gäller exempelvis utbildning och sjukvård.

Förbudet kritiseras

Förbudet har fått kritik från Human Rights Watch.

"Det här är den senaste absurda restriktionen som den kinesiska regeringen tvingar på människor i Xinjiang" skriver organisationens Kina-chef Sophie Richardson.

Kina har på senare årinfört en rad restriktioner i regionen för att motverka vad de anser vara religiös extremism. Tidigare i april infördes förbud mot långa skägg och slöjor på offentliga platser.

Det har tidigare förekommit sammandrabbningar mellan invånare och säkerhetsstyrkor i Xinjiang. Regionen har även varit skådeplats för inhemska terrordåd, enligt New York Times.

ANNONS