Kenyanska kvinnor nådde inte ända fram

ANNONS
|

Ledamöterna var för få för att kunna fatta beslut. Endast 95 av 145 var kvar när förslaget togs upp. Enligt lagutskottets domare Paul Muite var lagförslaget bristfälligt eftersom det inte redogjorde för hur kvinnorna ska bli invalda. Manliga politiker har hävdat att lagförslaget är diskriminerande mot män. Julia Ojiambo, politiker i oppositionspartiet ODM (Orange Democratic Movement Party), håller inte med och jämför med grannlandet.

- Våra kollegor i Rwanda har 48 procent kvinnor i parlamentet. I Kenya kämpar vi för att komma upp till 16 procent, säger Julia Ojiambo, enligt kenyanska dagstidningen The Standard.

Kenya har sedan länge varit den regionala slöfocken i frågan om kvinnlig representation. I dag har Kenya sju procent kvinnor i parlamentet, enligt interparlamentariska unionen, IPU. Rwanda ligger högst i världen med sina 48 procent och är snäppet högre än Sverige som hamnar på andra plats med 47 procent.

ANNONS

Både Rwanda och Uganda kvoterar in kvinnor i parlamentet och ligger tillsammans med grannländerna Mocambique, Burundi och Tanzania bland de tjugo högsta i världen. Andra grannländer som Etiopien, Malawi och Somalia ligger långt bak på listan, men ändå högre än Kenya som hamnat på 110:e plats.

Enligt det nedröstade lagförslaget i Kenya skulle parlamentet ha fått 78 nya platser. Av dessa skulle då minst 50 besättas av kvinnor. Det totala antalet parlamentsposter föreslogs bli 300.

Inför debatten har kvinnorna drivit en kampanj och samlat in en miljon underskrifter på kravet att få dessa 50 kvinnoplatser. De har marscherat genom huvudstaden Nairobi och omkringliggande områden för att sprida uppmärksamhet kring frågan.

Julia Ojiambo driver frågan om att införa kvotering och vill garantera en bredare politisk representation för kvinnor.

- Det är dags att kvinnor deltar i utformandet av landets utveckling, säger hon.

Kenya har enligt en rapport från Världsbanken varit ett av de länder som tydligt förbättrat sin demokrati de senaste åren, vad gäller demokratiska val, yttrandefrihet, organisationsfrihet och fria medier. Detta trots att landet skakats av flera korruptionsskandaler. Men om fem månader väntar nyval och den politiska debatten har stegrats något.

ANNONS

I dagarna debatteras ett kontroversiellt lagförslag som inskränker yttrandefriheten. Hundratals journalister gav sig i onsdags ut på gatorna för att demonstrera mot förslaget.

Kvinnlig parlamentarisk representation
Fem-i-topp i världen:

Kenya med grannländer, världsrankning och procent

Källa:
ANNONS