En bild på Spaniens kung Felipe i centrala Barcelona. Arkivbild.
En bild på Spaniens kung Felipe i centrala Barcelona. Arkivbild.

Katalonien förkastar Spaniens kung

Katalonien och Madrid har påbörjat ett kungligt bråk. Det katalanska regionparlamentet har röstat igenom ett förslag om att monarkin bör avskaffas i Spanien – och centralregeringen svarar med hot om rättsliga åtgärder.

ANNONS
|

I propositionen fördöms Spaniens kung Felipe för sitt agerande i samband med den olagligförklarade katalanska folkomröstningen om självständighet för ett år sedan. I ett tv-sänt tal rättfärdigade kungen polisens våld mot medborgarna som försökte rösta, står det i texten som röstats igenom i regionparlamentet.

"Han var aldrig, och kommer aldrig att vara, vår kung. Vi försvarar och kommer alltid att försvara de republikanska värdena. Vi begär avskaffandet av en så förlegad och antidemokratisk institution", skriver Elisenda Alamany, ledamot för vänsterpartikoalitionen Catalunya en Comú-Podem, på Twitter.

Svaret från Madrid dröjde inte.

ANNONS

"Propositionen om att avvisa och fördöma statschefen som röstades igenom den här eftermiddagen i Kataloniens parlament är ogiltig. Den här regeringen kommer att vidta de rättsliga åtgärder som står till dess förfogande för att försvara lagligheten, konstitutionen och statens institutioner", skriver Spaniens premiärminister Pedro Sánchez på Twitter.

TT

Bakgrund: Katalonienkrisen

Den 1 oktober 2017 höll Katalonien en folkomröstning om huruvida regionen ska fortsätta vara en del av Spanien eller bryta sig ur och bli självständig. Av de 42,3 procent av de röstberättigade som röstade sade 90 procent ja till självständighet.

Folkomröstningen hade olagligförklarats av författningsdomstolen, och valdagen var stundtals våldsam när polis försökte hindra väljare från att rösta.

Den 27 oktober röstade regionparlamentet igenom en självständighetsförklaring.

Centralregeringen reagerade genom att avsätta regionregeringen och upplösa regionparlamentet, med stöd i konstitutionens artikel 155. Nyval utlystes till den 21 december.

Flera ministrar och andra delaktiga i självständighetsrörelsen har häktats eller har en arresteringsorder mot sig, bland dem den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont, som gått i exil.

I nyvalet vann återigen självständighetsivrande partier majoritet i parlamentet. Först efter flera försök kunde man välja en ny regionpresident, Quim Torra.

ANNONS