Karnevalsstämning mot Trump

Det är karnevalsstämning utanför Trump Tower i  New York. - Kom hit flickor och grabba tag i mig var som helst, ropar mannen som målat Trump bak på kalsongerna.  Donald Trump är inte road. Hela hans varumärke står på spel.

ANNONS
|

Donald Trump har lanserat sig som den framgångsrike affärsmannen som har svaren på hur USA skall styras. Nu rasar hans presidentvalskampanj och riskerar att dra med sig affärsimperiet och familjelivet i fallet.

Donald Trump tillbringar så många nätter som möjligt på 66:e våningen i sin skyskrapa på femte avenyn i New York. På flygplatsen La Guardia väntar hans plan, det enda som finns kvar i flygplansflottan som försvann när hans flygbolag måste läggas ned.

Men det är inte många timmar som Trump tillbringar hemma. Hans kampanjschema är intensivt och han hamrar in samma sak överallt:

Valet är riggat och han är utsatt för en komplott där för honom obekanta kvinnor står på rad och anklagar honom för sexuella närmanden.

ANNONS

Folksamlingarna utanför Trump Tower var först en uppställning för den utsatte presidentkandidaten. Nu har det hela förvandlats till en cirkus där häcklare, satiriker och mannen som kallar sig den nakne cowboyen vänder ändan till och pekar på namnet Trump som han målat i vitt, rött och blått på kalsongerna.

- Kom hit flickor, ropar han. Jag tänker inte tafsa på er men ni kan få tafsa på mig. Damer är välkomna.

Kvinnor rusar fram och deras män fotograferar.

De vet inte om de skall rösta på Trump men de har inte heller kommit hit av politiska skäl.

- Trump har satt fart på det här valet, säger en av kvinnorna. Det är galet kul. En show. Som med den här halvnakne killen.

Men allt fler tecken tyder på att kretsen kring Trump oroas . Det handlar i första hand om hur han skall kunna räta upp sin kampanj och vända de vikande opinionssiffrorna. Men det rör även hans finansimperium som riskerar att ta stryk. Värdet på Donald Trumps varumärke sjunker.

Trumps nya storhotell i den gamla postcentralen i Washington står inför sitt officiella öppnande den 26 oktober med hela familjen Trump på plats.

ANNONS

Och på den mjukstart på hotellet som jag var på nyligen framgick tydligt att Trump inte har råd med att hans varumärke solkas ytterligare.

Det är hans dotter Ivanka som är samordnaren utåt och det exakta beloppet för ombyggnaden har inte angivits. Men det är en med Trumpmått mätt nedtonad lyx som möter gästerna.Taket lyft och ersatt med glaspyramid, hotellkorridorerna öppna mot atrium med barer och restauranger. Gamla stålkonstruktioner kvar, målade i matt guld. Presidentsal för fester och konferenser och presidentsvit för dem som kan betala över 100 000 kronor natten.

Donald Trump har inte råd att förlora i hotellkrigets Washington. Det tar många år att få ett hotell som detta nya att gå med vinst efter de stora investeringarna.

Demonstranter från fackliga organisationer hotar att fortsätta protestera mot Trump tills han tecknat avtal med facket.

Varumärkesexperter har delade meningar om vad sexskandalerna betyder för Trump. Några hävdar att Trumps namn för alltid är förknippat med skandalerna och att det inte går att reparera. Andra att intresset för Trump ökat till orkanstyrka och att allt som förknippas med honom blir storsäljare.

Hotellet är fullbokat hela veckan kring presidentinstallationen den 20 januari, berättar bokningschefen.

ANNONS

- Inte ett ledigt rum.

Hotellet ligger på Pennsylvania Avenue.

Ännu har inga prestigebutiker öppnat i det nya hotellet. I Trump tower i New York ligger Gucci och i grannfastigheten juvelerarfirman Tiffany.

- Butikerna är på väg, säger en ansvarig som visar mig runt. Men inga namn ännu.

Donald Trumps öde som presidentkandidat avgörs om tre veckor. Därefter följer antingen Vita huset eller ett omfattande reparationsarbete av varumärket.

ANNONS