Kardinal George Pell. Arkivbild.
Kardinal George Pell. Arkivbild.

Kardinal Pell ställs inför rätta

Vatikanens ekonomichef och Australiens högst uppsatte katolik, kardinal George Pell, ställs inför rätta för flera fall av sexuella övergrepp på 70-talet. Han nekar till brott.

ANNONS
|

Pell ställs inför rätta för flera fall, men flera andra fall av sexuella övergrepp ogillas av domstolen efter fyra veckor av utfrågningar av målsägare och vittnen.

Detaljer kring de fall som kommer att tas upp i domstolen har inte offentliggjorts, mer än att det handlar om flera målsägare.

Domaren Belinda Wallington vid domstolen i Melbourne säger att hon anser att det finns tillräckligt med bevis för att en jury ska kunna döma i fallen.

Pells advokat Robert Richter sade, efter att utfrågningarna avslutats, att det inte finns några bevis som stödjer anklagelserna mot Pell. Han ifrågasätter polisens metoder, vittnenas psykiska tillstånd och om det går att lita det som vittnena minns.

ANNONS

Pell, som kom till domstolen under kraftig polisbevakning, är den högst uppsatte katoliken i världen som misstänks för sexuella övergrepp.

Kardinalen är tjänstledig från Vatikanen under tiden som rättsprocessen pågår.

Vatikanen har inget utlämningsavtal med Australien. Pell hade alltså kunnat undvika att hamna inför domstol genom att inte återvända till hemlandet, men han valde att resa för att rentvå sitt namn. Han nekar till alla anklagelser.

TT

ANNONS