Kardinal nekar till övergreppsanklagelser

Katolska kyrkan skakas av ännu en övergreppsskandal. Vatikanens ekonomichef, kardinal George Pell, anklagas av polis i Australien för flera fall av sexuella övergrepp.

ANNONS
|

Polisen har inte preciserat exakt vilka brott han anklagas för, när de ska ha skett eller åldrar på de utsatta. Men enligt australiska medier rör det sig om minst tre fall av övergrepp, varav ett även inkluderar våldtäkt. De ska ha skett under 1970-talet, i Pells hemstad Ballarat och vid S:t Patricks domkyrka i Melbourne, när han var ärkebiskop där.

- Kardinal Pell anklagas för flera gamla fall av sexuella övergrepp och det finns flera målsägande i dessa fall, säger Shane Patton vid polisen i delstaten Victoria, enligt Reuters.

ANNONS

Inför domstol 18 juli

Kardinalen har kallats till en domstol i Melbourne den 18 juli. Vid en pressträff i Vatikanen bedyrade kardinal Pell sin oskuld och beskrev mediernas rapportering och läckorna under den två år långa utredningen som "ett karaktärsmord" på honom.

- Jag ser fram emot att till slut få möta rätten. Jag är oskyldig till dessa anklagelser, de är falska. Bara tanken på sexuella övergrepp är för mig motbjudande, säger Pell.

Vatikanen säger att kardinalen behåller sin post, men att påven har gett honom ledigt under den tid som rättsprocessen pågår.

- Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att kardinal Pell öppet och upprepade gånger fördömt övergreppen som begåtts mot minderåriga som omoraliska och oacceptabla, säger talespersonen Greg Burke.

Förhördes i höstas

76-årige Pell, som är en av de högst uppsatta katolikerna i världen, förhördes i Rom i höstas av australisk polis.

ANNONS

- Det här är den högst uppsatta person i kyrkan som någonsin har anklagats och konsekvenserna är gigantiska för den katolska kyrkan i framtiden, både i landet och internationellt, säger Brian Coyne, redaktör för det australiska nätforumet Catholica till AFP.

Övergrepp mot barn bland präster och andra anställda inom den katolska kyrkan har länge varit ett öppet sår i Australien. I Pells hemstad Ballarat i Victoria ska hundratals barn ha drabbats medan kyrkan länge valde att sopa problemen under mattan – och övergreppen fortsatte.

- Vi hoppas att det här ska inspirera andra länder att följa i Australiens fotspår. Sexuella övergrepp frodas när de tillåts pågå i hemlighet, säger Joelle Casteix, talesperson för SNAP i USA, som organiserar offer för övergrepp i kyrkan, till AFP.

"En tragedi"

"Det är alltid en tragedi när man hör sådana nyheter", säger biskop Anders Arborelius i en skriftlig kommentar till TT.

ANNONS

Arborelius, som under onsdagen upphöjdes till kardinal av påve Franciskus, säger att han har för lite information för att uttala sig om det specifika fallet.

"Först av allt behöver polisen få göra klart sin utredning och därefter måste kyrkan åtgärda enligt de beredskapsplaner som finns."

TT

Fakta: Tusentals offer världen över

Skandalen om övergrepp i den katolska kyrkan briserade 2002, när tidningen Boston Globe avslöjade att kyrkan flyttade övergreppsanklagade präster från församling till församling i stället för att polisanmäla dem.

Sedan dess har tusentals andra fall över hela världen lyfts fram och miljontals dollar har betalats ut i skadestånd.

Bernard Law, som var kardinal i Boston under tiden då många av övergreppen skedde, fick efter skandalen jobb som ärkepräst av patriarkalbasilikan Santa Maria Maggiore i Vatikanen, där han sedan dess har levt.

Historien om det journalistiska arbetet bakom avslöjandena på Boston Globe berättas i filmen "Spotlight", som bland annat vann Oscarsgalans finaste pris för bästa film förra året.

Fakta: Anklagelser mot Pell

George Pell har tidigare anklagats för att ha mörklagt sexuella övergrepp som präster begått i delstaten Victoria, där han arbetade.

Men i februari 2016 kom det uppgifter om att polisen i Victoria hade utrett anklagelser om att George Pell begått sexuella övergrepp mot ett antal pojkar i slutet av 1970-talet.

Senare samma månad sade Pell att kyrkan begick "katastrofala" misstag i samband med tidigare övergreppsskandaler, när man valde att inte tro barns berättelser.

I oktober förra året förhördes kardinalen i Rom av australisk polis angående anklagelserna.

I maj i år riktades nya övergreppsanklagelser mot George Pell i en bok, som kraftigt tillbakavisades av kardinalen. Han lovade att fortsätta samarbeta med myndigheterna i utredningen.

Källa: AFP, The Newcastle Herald

ANNONS