Delhia Nahanee, som tillhör folkgruppen Squamish, placerar en ros på en av de 215 par barnskor som har placerats ut på trappan till Vancouver Art Gallery till minne av de barn vars kvarlevor har hittats på den tidigare internatskolan Kamloops i British Columbia.
Delhia Nahanee, som tillhör folkgruppen Squamish, placerar en ros på en av de 215 par barnskor som har placerats ut på trappan till Vancouver Art Gallery till minne av de barn vars kvarlevor har hittats på den tidigare internatskolan Kamloops i British Columbia. Bild: Darryl Dyck /The Canadian Press/AP/TT

Kanada hedrar de 215 döda skolbarnen

Kanada halade på söndagen flaggorna på halv stång för de 215 barn vars kvarlevor hittats vid en tidigare internatskola för ursprungsbefolkningen. Landet har skakats av det makabra fyndet och företrädare för ursprungsbefolkningen kräver en grundlig utredning.

ANNONS

Ceremonier för att hedra barnen, vars död aldrig tidigare har dokumenterats, har ägt rum på flera platser runt om i Kanada. Flaggor på landets federala byggnader halades på halv stång efter en uppmaning från Kanadas premiärminister Justin Trudeau:

"För att hedra de 215 barn vars livs togs ifrån dem på nedlagda Kamloops internatskola och alla barn ur ursprungsbefolkningen som aldrig kom hem, överlevare och deras familjer", skriver Trudeau på Twitter.

Flera städer, däribland Kanadas största stad Toronto, hörsammade uppmaningen och halade även sina offentliga flaggor på halv stång.

Kanada har de senaste dagarna skakats av det makabra fyndet. Kvarlevorna efter elever på skolan hittades av specialister som undersökte området med hjälp av markradar, meddelade folkgruppen Tk'emlups te Secwepemc i ett uttalande i torsdags. Vissa av de döda barnen blev endast tre år gamla.

ANNONS

Kamloops internatskola i provinsen British Columbia drevs mellan 1890 och 1969 av den katolska kyrkan på uppdrag av de kanadensiska myndigheterna, med syfte att assimilera ursprungsbefolkningens barn.

Sammanlagt tvingades omkring 150 000 barn från Kanadas olika ursprungsfolk att gå på skolorna, där de utsattes för fysiska och sexuella övergrepp av rektorerna och lärarna, samtidigt som de fråntogs sin kultur och sitt modersmål.

I dag tros detta trauma ligga bakom alkoholism, våld, fattigdom och höga självmordstal bland landets ursprungsbefolkning.

Bad om ursäkt 2008

Kanadas regering bad formellt om ursäkt 2008. En särskild kommission har kallat systemet för ett kulturellt folkmord och i samband med det fick tidigare elever ett skadestånd av staten på motsvarande 13 miljarder svenska kronor.

– Jag har tidigare sagt att internatskolorna var ett folkmord på vårt folk. Det här är bara ännu ett glödande exempel på vad folkmordet innebar i praktiken: odokumenterade dödsfall av barn, säger Perry Bellegarde, den nationella chefen för ursprungsbefolkningarnas församling, till tv-kanalen CTV.

Han poängterar att mycket arbete återstår med att identifiera kvarlevorna, hitta de anhöriga samt undersöka markerna runt andra internatskolor. Den federala regeringen måste nu avsätta tillräckligt med resurser för att grundligt utreda dödsfallen, säger han.

En mamma kramar om sin dotter vid en minnesceremoni i Toronto på söndagen.
En mamma kramar om sin dotter vid en minnesceremoni i Toronto på söndagen. Bild: Chris Young/AP/TT
Kamloops internatskola, där barn ur ursprungsbefolkningen placerades. Kvarlevorna efter 215 elever har hittats vid skolan.
Kamloops internatskola, där barn ur ursprungsbefolkningen placerades. Kvarlevorna efter 215 elever har hittats vid skolan. Bild: Andrew Snucins/AP/TT
ANNONS