Kaliforniska vingårdar förstörda av skogsbränder

Skogsbränderna som härjar i Kalifornien har slagit hårt mot vingårdar i områdena Napa och Sonoma. Nu kan bränderna visa sig vara förödande för Kaliforniens vinindustri och landets ekonomi.

ANNONS
|

Sedan snart en vecka tillbaka har stora skogsbränder härjat i norra delen av den amerikanska delstaten Kalifornien. Över 25 000 hektar mark beräknas ha ödelagts av lågornas framfart. Och stora delarav den eldhärjade marken består av vingårdar.

Minst åtta kända vingårdar har bränts till marken, och ytterligare nio vingårdar har skadats i skogsbränderna, skriver danska TV2.

– Vår vingård har bränts till marken tillsammans med allt det vin som vi har producerat under de senaste fem åren, säger vingårdsägaren Sattie Clark till tidningenWine Spectator.

Vinturismen hotad

Men förutom mot enskilda aktörer väntas skogsbränderna även slå hårt mot stora delar av USA:s totala vinproduktion.
Områdena Sonoma och Napa är USA:s motsvarighet till den franska vinregionen Bordeaux. Området norr om San Francisco flockas av vingårdar därpopulära druvor somMalbec, Cabernet Sauvignon och Chardonnay odlas och förfinas.Området besöks av närmare 24 miljoner turister varje år och de som väntas drabbas värst av skogsbränderna är just invånarna som arbetar inom vin och turism i området, skriver danska TV2.

Kan slå hårt mot ekonomin

Kalifornien är världens fjärde största vinproducent och vinindustrin bidrog 2015 med 57 miljarder dollar till USA:s ekonomi. Vinodlingar och tillhörande arbeten inom turism ger också upphov till cirka 325 000 jobb i landet och nu är många oroliga att turisterna ska svika området efter lågornas framfart.
– Det finns en stor oro för att människor kommer att hålla sig borta på grund av bränderna, särskilt vid denna tid på året.Vinregioner får det mesta av sin verksamhet hemma på turism kring skördetid, säger Jim Gordon, redaktör på branschtidningen Wines & Vines, till tidningenThe Orange County register.

Kan smaka askkopp

Bränderna väntas även på långt sikt påverka priserna, kvalitén och tillgängligheten på viner från regionens tillverkare. Enligt vinexperter kan druvorna vara värdelösa för vinproduktion, även om de skulle överleva eldflammorna. Röken från elden skadar nämligen smaken på druvorna och i värsta fall kan de smaka askkopp, skriver TV 2.

ANNONS

Men enligt TV2 kan många vinodlare överleva katastrofen, då de redan hunnit skörda en stor del av druvorna.

ANNONS