Försvars- och säkerhetsrådet NDSC har vid ett möte beslutat att förlänga undantagstillståndet sex månader från och med tisdag.
Försvars- och säkerhetsrådet NDSC har vid ett möte beslutat att förlänga undantagstillståndet sex månader från och med tisdag. Bild: NDSC/AP

Juntan i Myanmar förlänger undantagstillstånd

Myanmars militärkontrollerade regering har förlängt undantagstillståndet som råder i landet med ytterligare sex månader. De utlovade valen skjuts därmed på åter framtiden.

ANNONS
|

Enligt det militärkontrollerade tv-bolaget MRTV har försvars- och säkerhetsrådet NDSC vid ett möte under måndagen i huvudstaden Naypyidaw beslutat att förlänga undantagstillståndet från och med tisdag "eftersom mer tid behövs för att förbereda valet".

NDSC är officiellt ett konstitutionellt regeringsorgan, men kontrolleras i praktiken av militären. Tillkännagivandet ses som ett erkännande att armén inte har tillräcklig kontroll över vallokalerna och har misslyckats med att underkuva det utbredda motståndet mot militärstyret.

Protesterna i landet, många ickevåldsamma och i form av civil olydnad, har varit omfattande. Ett tilltagande väpnat motstånd har slagits ned med våld av militärjuntan. Över 3 000 personer har dödats och 20 000 gripits sedan militärkuppen.

ANNONS

Undantagstillståndet infördes när Aung San Suu Kyis folkvalda regering störtades i en militärkupp den 1 februari 2021, vilket blev slutet på landets korta period med demokrati.

I augusti 2022 meddelade militärjuntan i Myanmar att man behövde mer tid för att förbereda valen och att undantagstillståndet därför förlängdes med sex månader. I februari i år kom samma besked och nu har det alltså förlängts med ytterligare ett halvår.

ANNONS