Jeff Bezos hemliga raketexplosion avslöjad

En redan försenad raketmotor från Bezos rymdföretag exploderade under en testuppskjutning i slutet av juni. Först nu bekräftas händelsen offentligt.

ANNONS
|

En raket från Amazon-ägaren Jeff Bezos rymdföretag Blue Origin har exploderat. Den tidigare orapporterade explosionen skedde den 30 juni vid Blue Origins testanläggning i västra Texas, rapporterar CNBC.

Anledningen bakom explosionen ska vara att en av farkostens motorer detonerade cirka 10 sekunder in i testuppskjutning.

Nu har en talesperson Blue Origin bekräftat explosionen och säger i ett uttalande till CNBC att ”deras team stötte på ett problem när de testade Vulcans Flight Engine 3”. Talespersonen berättar även att ingen skadades i explosionen och att de redan kartlagt orsaken och nu arbetar med korrigerande åtgärder.

Deadline i juli

Den exploderade motorn, som redan var försenad, förväntades vara färdigtestad i juli. Motorn var sedan planerad att skickas till Blue Origins kund United Launch Alliance (ULA), för att användas på deras andra raketuppskjutning.

ANNONS

ULA är en amerikansk leverantör av uppskjutningstjänster för rymdfarkoster, vars främsta konkurrent är företaget SpaceX, som ägs av tech-jätten Elon Musk.

Blue Origin betonar att de "omedelbart" informerade sin kund om incidenten.

– Vi kommer fortfarande att uppfylla vårt uppdrag om att leverera en motor i år och ligga steget före våra kunders lanseringsbehov, säger en talesperson för Blue Origin till CNBC.

ULA:s vd Tory Bruno sa på tisdagen att dessa incidenter inte är ovanliga och är en rutinmässig del av utvecklingen av raketer.

Kommer efter mångmiljard-kontraktet

Nyheten om explosionen kommer endast en månad efter det lukrativa kontraktet med Nasa fastställdes och Bezos Blue Origin officiellt utsågs till det andra företaget som fått i uppgift att bygga en månlandare till Nasa:s månprogram Artemis.

Nasa:s nya program syftar att skicka astronauter till månen för första gången på mer än 50 år, samt att anlägga en bas på månen och en rymdstation i omloppsbana runt den.

Kontraktet på 3,4 miljarder dollar kommer att hjälpa till att finansiera utvecklingen av Blue Origins månlandningssystem, som är planerat att landa på månens yta under ett Artemisuppdrag år 2029.

Den amerikanska rymdorganisationen skrev det första kontraktet, på tre miljarder dollar, med Elon Musk:s företag SpaceX år 2021.

LÄS MER:Bezos bolag bygger Nasa-månlandare

LÄS MER:Miljardärens rymdplaner skrotade – bolaget ansöker om konkursskydd

LÄS MER:Blue origin-raket kraschade

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS