Denna brunbjörnen sågs i norra Japan i mitten på juni i år. Den tog sig in i staden Sapporo och skapade stor uppståndelse och panik. Bland annat attackerade den fyra personer som skadades.
Denna brunbjörnen sågs i norra Japan i mitten på juni i år. Den tog sig in i staden Sapporo och skapade stor uppståndelse och panik. Bland annat attackerade den fyra personer som skadades.

Japan ska varna för björnattacker – med rockmusik

Det finns många tillvägagångssätt för att informera lokalbefolkningen om hur man ska agera i olika kritiska lägen. Regionen Iwate i Japan testar nu ett något annorlunda sätt. Fram till slutet av oktober ska man spela rockmusik offentligt för att upplysa invånarna om hur de ska agera i mötet med en björn, skriver the Guardian.

ANNONS
|

Myndigheterna i Iwate som är beläget i norra delen av ön Honshu i Japan, samma ö som Tokyo ligger på, ska nu lära befolkningen hur man ska bete sig när man ser en björn. Björnar är vanliga i Japan och just i de norra delarna av ön Honshu skapar djuren uppståndelse med jämna mellanrum när de vandrar in i städer. Djuren har också vid flera tillfällen skadat och även dödat invånare i befolkningen de senaste åren.

Den senaste tiden har allt fler björnar synts till i de lite mer lantliga delarna av Iwate vilket har fått det lokala styret att beställa en rocklåt som ska spelas över regionen.

ANNONS

Enligt the Guardian inleds låten med skrikande gitarrer och ett hårt trumkomp med texten ”så, du tycker att björnungar är söta?”.

”Överge ditt naiva tänkesätt... den kommer plötsligt attackera dig”

Texten fortsätter sedan: ”Överge ditt naiva tankesätt! I närheten av björnungen finns en vuxen björn och den kommer plötsligt att attackera dig! Roar roar roar roar roar roar – den kommer plötsligt att attackera dig”.

Låten ska ha skrivits och spelats in av ett par lokala rockmusiker i 60-årsåldern. Förutom varningen för björnattacker bjuder texten också på goda råd som att du inte ska vända ryggen åt björnen och springa därifrån och att det inte hjälper att spela död.

Sångaren i låten ska i en intervju med AFP ha berättat att de råden hjälpt honom då han en gång stött på en björn, enligt the Guardian.

– Det är väldigt skrämmande när en plötsligt dyker upp mitt framför dig. Du vill bara springa därifrån men mina farföräldrar hade tidigare berättat för mig att om jag någonsin stöter på en björn ska jag inte vända mig och springa. Istället ska jag bara backa sakta därifrån, säger han.

Låten ska spelas utanför bland annat mindre shoppingcenter längs vägarna i regionen fram till slutet på oktober.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS