Jakten på O.J. Simpson följdes av miljoner i direktsändning

Han var en celebritet i den amerikanska fotbollsvärlden och framgångsrik i filmer och reklam. Men O.J. Simpson blev världskänd när han åtalades för mord på sin exfru och hennes vän. Polisens biljakt följdes av miljontals i direktsändning.
GP:s Britt-Marie Mattsson var på plats under den historiska rättegången i Los Angeles 1995.

ANNONS
|

O.J. Simpson har dött av cancer, 77 år gammal, och historien om hans uppgång och fall fascinerar och upprör fortfarande.

Los Angeles stod närmast stilla när fotografer i helikoptrar filmade O.J. Simpsons vita Ford Bronco som förföljdes av ett uppbåd polisbilar i en långsam jakt mil efter mil på motorvägarna 1994.

Till sist stoppades Simpson och greps för morden på sin förra fru Nicole Brown Simpson och hennes vän Ronald Goldman. Båda hade knivmördats och Nicoles huvud var närmast avskuret från kroppen. De första poliserna på plats vid huset, där dådet begåtts, sade att de var chockade av mängden blod som rann utför trappan utomhus där de dödade hittades.

ANNONS

O.J. Simpson blev snart misstänkt men gav sig ifrån sitt luxuösa hus i Brentwood i Los Angeles där senare ett par handskar – som skulle bli avgörande i mordåtalet – beslagtogs. Den svarte Simpsons äktenskap med blonda och vita Nicole hade beskrivits som en drömförening över gränser. Men Simpson kritiserades samtidigt av svarta för att inte vilja tala om etnicitet.

– Jag är inte svart, jag är O.J., svarade han en gång.

Redan när relationen med Nicole inleddes var tragedin en del av hans liv. Han lämnade sin dåvarande fru månaderna innan deras gemensamma tvååriga dotter drunknade i familjens pool.

O.J. påstods svartsjukt bevaka Nicole samtidigt som han var notoriskt otrogen. Larmen till polisen från 360 North Rockingham Avenue, där de bodde, var frekventa från Nicole som till sist anmälde omfattande misshandel. Bilderna visade en blåslagen och rädd kvinna och skilsmässan gick till sist igenom. Nicole flyttade med de två små barnen till en annan del av Los Angeles. En kort återförening ledde till ytterligare anmälningar om misshandel.

När rättegången mot O.J. Simpson 1995 pågick stod vi journalister och väntade på att få komma in för att själva få bevittna dramat på plats en kort stund.

Simpson framstod som lågmäld och försiktig, åklagarna som okänsliga mot en man som försäkrade att han var oskyldig och bara sörjde sina barns mor.

Men egentligen såg ingen mer där inne än vad alla tiotusentals miljoner tittare framför tv-apparaterna kunde notera. Detta var första gången som Court TV sände allt direkt, storbilderna utanför rättegångsbyggnaden följde närgånget varje detalj. Att Court TV skulle få denna roll var inte alls tänkt från början. Det nyskapade tv-bolaget hade startats för att få tittare att förstå det amerikanska rättssystemet och O.J. råkade bli det första fall som fanns på dagordningen när sändningarna på allvar skulle starta.

ANNONS

O.J. Simpson hade det bästa legala team som tänkas kunde. Här fanns bland andra Johnnie Cochran och Robert Kardashian som gjorde efternamnet känt långt innan familjens såpopera blev en av de mest omskrivna.

Simpson framstod som lågmäld och försiktig, åklagarna som okänsliga mot en man som försäkrade att han var oskyldig och bara sörjde sina barns mor.

Handskarna – som hittats i hans hem – var åklagarnas huvudnummer. Men försvaret inpräntade inför juryn att ”If it doesn´t fit you must acquit” (om de inte passar så måste ni frikänna).

Simpson tog emot handskarna och tiden stod stilla när han långsamt misslyckades med att få på dem. Det hjälpte inte att experter påpekade att skinn som tvättas krymper.

Då fanns ingenting kvar av den kult som en gång skapats kring honom.

Juryn valde att frikänna efter en rekordkort överläggning och Simpson hälsades som en hjälte när han kunde lämna som en fri man. Men anhöriga till Nicole Brown Simpson och och Ronald Goldman beskrev hur de var övertygade om att O.J. var skyldig till ”slakten”. Familjerna stämde senare Simpson och fick ett stort skadestånd.

Men O.J. Simpson – som beskrivits som en ”bad boy” innan han fångades upp av collegefotbollen och vidare till proffscirkusen, filmen och reklamvärlden – hamnade snart i klammeri med rättvisan då han flyttat till Florida. Men det var först när han greps i Las Vegas som fängelsedörrarna slog igen bakom honom.

ANNONS

Han dömdes då för kidnappning, väpnat rån och grov misshandel på ett hotellrum. Själv påstod han att han bara försökt få tillbaka en rad priser som stulits från honom och som sedan sålts. 2017 släpptes Simpson efter att ha avtjänat nio år av ett trettiotreårigt fängelsestraff.

Men då fanns ingenting kvar av den kult som en gång skapats kring honom. Han syntes på golfbanor och på dyra krogar men försvann efter en tid från offentligheten. Ingen har dömts för de bestialiska dubbelmorden.

LÄS MER:O.J. Simpson är död

ANNONS