Ivanka Trump till Vita huset - första damen kvar i New York

ANNONS
|

Presidentvalet har förvandlat en central del av Femte avenyn i New York. Poliser och Secret Service har spärrat av trottoaren och sidogator vid Trump Tower och inspekterar väskor och paket i julruschen. Utanför entrén finns vakter med skyddsutrustning och automatvapen och inne i entrén finns ytterligare en säkerhetskontroll.

Men som den affärsman Trump är vill han även fortsatt ha ett flöde av besökare till skyskrapan där han bor och har sitt kontor på översta våningarna. På bottenvåningen finns hans Trump bar och Trump grill som han hoppas skall få ett lyft sedan han valts till president.

När Trump Grill fick svidande kritik i senaste numret av Vanity Fair – recensenten gick hem och borstade tänderna två gånger för att få bort den unkna smaken av det som serverats – twittrade Trump ett ilsket svar med innebörden att Vanity Fair var på nedgång.

ANNONS

Affär med smycken

I Trump tower finns också Ivankas affär med smycken som pappa hävdar har samma kvalité vad gäller design som Tiffanys vars paradbutik ligger är grannen med exklusiva juveler formade som en julgran i skyltfönstret.

Ivanka är pappa Donalds favorit och han har i en tv-intervju prisat hennes utseende och sagt att han skulle ha lagt an på henne om hon inte varit hans dotter. Han värderar också hennes synpunkter och Ivanka har funnits med när Trump träffat Japans premiärminister (Ivankas klädföretag förhandlar om licenser med Japan) och vid mötena med tilltänkta ministrar i den nya regeringen.

Hennes man Jared Kushner har under kampanjen varit Trumps främsta rådgivare. Kushner är en rik arvtagare som ger ut magasinet New York Observer. Kushners far Charles är, liksom svärfar, affärsman och fastighetsmogul och köpte för tio år sedan en av de dyraste byggnaderna på Femte avenyn, för 1,8 miljarder dollar. I finanskrisens spår tvingades Kushner att sälja en del av ägandet i byggnaden. Charles Kushner dömdes 2005 för ekonomiska oegentligheter och satt en tid i fängelse.

Stannar i New York

Donald Trumps fru Melania har sagt att hon stannar i New York tills den tioårige sonen Barron gått färdigt skolan. Hur länge som det arrangemanget skall pågå är oklart. Melanie har dock meddelat att hon kommer att fungera som första dam i Vita huset vid representativa tillfällen.

ANNONS

Donald Trump väljer därför att ta med dottern Ivanka och hennes familj till Washington. Ivanka kommer att ha kontor i Vita huset. Hon har tidigare arbetat nära sin far, det senaste projektet är Trumphotellet i Washington som invigdes i höstas. Hon skall fortsatt ha kontrollen över sin kläd- och smyckekollektion.

Att nyvalda presidenter tar med sig personer som de litar på till Vita huset är inte ovanligt. Barack Obama gav familjevännen Valerie Jarrett en central – men oprecis – position som vakthund och mellanhand tills han var varm i kläderna som president.

Men Trumps grepp att placera dottern mitt i det politiska maktcentret – med sin och makens affärverksamheter intakta – uppfattas som olämpligt. Sönerna Erich och Donald jr tar över den direkta styrningen av familjens Trumps vittförgrenade affärsimperium. Det finns ingen offentlig insyn i Trumps finanser och han vägrar att offentliggöra sina deklarationer. Han sade dock i en debatt att han bara varit smart när han fick frågan varför han inte betalat federal skatt under många år.

Ivanka Trump tros bli spindeln i nätet för att pappa Donald både skall ha bra kontroll över vad som händer i Vita huset och i den av sönerna skötta affärsverksamheten. Hon skall dessutom ta hand om värdinneplikterna i Vita huset när Melania befinner sig i New York.

ANNONS
ANNONS