Italiensk chock över död björn

Björnen Amarena var en omtyckt figur i Abruzzo-regionen i Italien. Därför är många nu chockade att björnhonan har dödats – och därmed lämnat två björnungar föräldralösa.

ANNONS
|

Delar av Italien tycks vara i sorg. I alla fall enligt BBC som rapporterar om att en omtyckt björn som kallas Amarena nu dödats i Abruzzo-regionen. Björnen hade tidigare i veckan synts till nära byn San Sebastiano Dei Marsi med sina två ungar.

Men nu har björnhonan alltså skjutits till döds. En man har erkänt att han skjutit björnen av rädsla att attackeras av djuret.

Men dödsfallet har alltså chockat invånarna i Abruzzo. Enligt guvernör Marco Marsilio hade björnen inte på något sätt hotat människor tidigare.

”Allvarlig gärning”

Samtidigt har Italien tidigare drabbats av björnattacker med dödlig utgång. GP rapporterade då om en björn som dödat en kvinnlig löpare i alperna, en helt annan del av Italien. Den björnen benådades sedan av en lokal domstol och fick fortsätta att leva i det vilda.

ANNONS

Men björnen Amarena gick alltså ett grymmare öde till mötes. Enligt Marco Marsilio var dödandet av björnhonan oförståelig.

– Det är en väldigt allvarlig gärning mot hela Abruzzo-regionen som lämnar efter sig både smärta och ilska, säger han enligt BBC.

Fallet har också rört upp känslor hos politiker på högre nivå. Miljöminister Gilberto Pichetto förklarar händelsen som ”väldigt allvarlig” och underströk att allt nu skulle göras för att få Amarenas två björnungar att överleva utan sin mor.

Utrotningshotad

Amarena var en marsicansk brunbjörn, som är utrotningshotad. Just denna typ av brunbjörn finns nämligen bara i Italien och runt 60 individer lever i en nationalpark i just Abruzzo-regionen.

Mannen som sköt björnen har förhörts av polis.

– Jag sköt den av rädsla men jag ville inte döda den. Jag hittade henne inne på min tomt och det var ett impulsivt, instinktivt agerande, säger han till den italienska nyhetsbyrån Ansa.

LÄS MER:Video visar hur sheriffen räddar björn ur bil

LÄS MER:Boxad Nalle Puh-märke viralt i Taiwan

LÄS MER:Berusad björnunge räddad i Turkiet – åt ”galen honung”

ANNONS