Människor inspekterar platsen där sju hjälparbetare från hjälporganisationen World Central Kitchen dödades i centrala Gazaremsan.
Människor inspekterar platsen där sju hjälparbetare från hjälporganisationen World Central Kitchen dödades i centrala Gazaremsan. Bild: Abdel Kareem Hana/AP/TT

Israels militär medger: "Gravt misstag"

Israels militär medger att attacken då sju hjälparbetare dödades i en israelisk flygräd när de levererade mat i Gaza var ett "gravt misstag".
"Detta handlar inte om en isolerad händelse", meddelar USA:s president Joe Biden skarpt. Och attacken omges fortsatt av vissa frågetecken.

ANNONS

– Det var ett misstag som följde på en felaktig identifiering, på natten, under ett krig, under mycket komplexa förhållanden. Det borde inte ha hänt, säger Israels militärchef Herzi Halevi.

Men det finns vissa oegentligheter kring huruvida det var ett misstag. Det grävande journalistnätverket Bellingcat har funnit tecken på att attacken kan ha varit riktad och avsiktlig. Bland annat nämns att "de förstörda bilarna bär kännetecken av en precisionsattack och i regionen är det bara IDF (den israeliska militären) som har den kapaciteten".

Det påtalas också att flera av bilarna hade hjälporganisationens logotyp tydligt tryckt på taken.

Den israeliska tidningen Haaretz har pratat med källor i landets militära led som säger att befäl på marken "gör vad de vill" och att de sätter sina egna regler.

ANNONS

Identifierade

World Central Kitchen har bekräftat att sju av dess medarbetare dödades i ett israeliskt flyganfall och har gått ut med deras identiteter.

Tre av dem var britter, en polack, en australiensare, en med dubbelt amerikanskt-kanadensiskt medborgarskap och en palestinier. De beskrivs av vänner och familj som hängivna. Vissa av dem hade rest över världen för att hjälpa till i krigszoner eller efter naturkatastrofer.

På onsdagen fördes sex av kropparna från Gaza till Egypten. De ska därefter föras till sina hemländer.

Attacken genomfördes när hjälparbetarna färdades genom centrala Gaza i en bilkolonn och skedde trots att hjälpinsatsen koordinerats med Israels militär.

Händelsen ska utredas de kommande dagarna och slutsatserna ska delas med relevanta internationella organisationer, uppger Halevi.

– Vi kommer att lära av slutsatserna och implementera dem omedelbart, säger han.

Biden rasar

USA:s president Biden uppger att han blir arg och chockad av händelsen.

"Än mer tragiskt är att detta inte handlar om en isolerad händelse. Denna konflikt har varit en av de värsta under senare tid vad gäller hur många hjälparbetare som dödats", sade Biden i ett uttalande under natten till onsdagen.

Biden understryker också att Israel inte har gjort tillräckligt för att skydda hjälparbetare eller civila, vilket varit bidragande till att så lite hjälp nått fram.

ANNONS

Åtminstone omkring 200 hjälparbetare har dödats under nästan sex månaders krig, enligt FN-uppgifter.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS