Enligt Israels senaste siffror dog 350 personer i Hamas terrorattack mot festivalen Supernova den 7 oktober.
Enligt Israels senaste siffror dog 350 personer i Hamas terrorattack mot festivalen Supernova den 7 oktober. Bild: Ohad Zwigenberg

Israel utreder våldtäkter under Hamas dåd

Yoni Sadoon spelade död under Hamasattacken den 7 oktober. Under tiden han låg på marken täckt i andras blod såg han en kvinna misshandlas och våldtas av ett tiotal män, berättar han för The Sunday Times.
Israelisk polis utreder liknande vittnesmål om våldtäkter under terrorattacken i landet.

ANNONS
|

När terroristerna slog mot Supernovafestivalen den 7 oktober gömde sig Yoni Sadoon tillsammans med en kvinna. Men terroristerna öppnade eld och träffade henne i huvudet. I panik över även han skulle bli dödad använde Yoni Sadoon kvinnans blod så att det skulle se ut som att han också var död.

När han höjde blicken igen kunde han se hur ”åtta eller tio” soldater misshandlade och våldtog en kvinna som skrek åt dem:

– Sluta, jag kommer ändå att dö, bara döda mig, berättar Yoni Sadoon.

Sedan sköt männen ihjäl henne.

– När de var klara, skrattade de, säger han.

ANNONS

Sexuellt våld som krigsvapen

Förutom Yoni Sadoon finns det flera personer i Israel som vittnar om sexuella övergrepp under Hamas terrordåd. Israelisk polis säger att de utreder 1 500 vittnesmål om sexuellt våld den 7 oktober från både överlevare och läkare. Det handlar om våldtäkt men även om sexuell stympning av döda kvinnor, rapporterar BBC.

Den israeliska juristen och aktivisten, Ruth Halperin-Kaddari, har pratat med flera vittnen, läkare och även sett bilder och videomaterial från attackerna. Hon menar att övergreppen inte var något som bara hände, utan en del av planen.

– En sådan koncentration av fall under en så relativt kort tid och på flera platser kunde inte ha skett utan en plan, uppsåt, att använda sexuellt våld som ett krigsvapen, säger hon.

Enligt BBC har Hamas förnekat att de ska ha begått sexuella övergrepp under terrordådet.

FN: Måste utredas

Förra veckan uttalade sig även FN:s sekreterare, Antonio Guterres, om anklagelserna kring upprepade sexuella övergrepp den 7 oktober. Han konstaterade att det finns flera vittnesmål om sexuellt våld och att detta måste utredas och lagföras.

– Genusbaserat våld måste fördömas. När som helst. Var som helst, skrev han i ett inlägg på plattformen X.

Men i Israel är det många som tycker att Guterres ord inte räcker och kommer för sent. Kritikerna menar att FN och andra internationella organisationer har ignorerat de vittnesmål och bevis som finns om de omfattande sexuella övergrepp som begicks den 7 oktober, uppger The Times of Israel.

ANNONS

LÄS MER:Yael överlevde Hamas attack – vill att terrorgruppen besegras

LÄS MER:Ovanligt många kvinnor och barn dödade i Gaza

LÄS MER:Källa: Samtal avbröts över kvinnliga gisslan

ANNONS