Israeliska myndigheter rev Fakhri Abu Diabs familjehem i området Silwan i östra Jerusalem den 14 februari 2024.
Israeliska myndigheter rev Fakhri Abu Diabs familjehem i området Silwan i östra Jerusalem den 14 februari 2024. Bild: Cornelia Mikaelsson/TT

Israel rev hans hus med bulldozer: "Nattsvart"

I skuggan av kriget i Gaza planerar Israel att bygga ännu fler judiska bosättningar på Västbanken.
Samtidigt har rivningar av palestinska hus ökat.
— Allt blev nattsvart dagen då de rev mitt familjehem, säger den palestinska aktivisten Fakhri Abu Diab.

ANNONS

I ruinerna av det som en gång varit ett hem står Abu Diab och berättar om dagen då en israelisk bulldozer körde in på hans tomt i östra Jerusalem.

— Jag har bott här sedan jag föddes och såg fram emot att se mina barnbarn växa upp här. Alla mina barndomsminnen fanns här. Nu är allt borta, säger han till TT:s utsända.

Från ett hav av krossade tegelstenar stiger ett moln av damm som gör luften tung att andas.

Svårt att få tillstånd

Men det värsta, understryker Abu Diab, är att han har förlorat hoppet om en palestinsk stat med östra Jerusalem som huvudstad.

ANNONS

— Förut såg jag ett ljus i slutet av en mörk tunnel. Nu när jag försöker hitta det ljuset ser jag bara en israelisk bulldozer som kommer närmare och närmare.

Efter Israels ockupation av Västbanken 1967 måste palestinier ha ett tillstånd för att bygga hus på mark de redan äger.

Tillstånden är dock ytterst sällsynta, vilket har lett till att många palestinier byggt utan ett godkännande från israeliska myndigheter.

Rivningarna har ökat

Enligt den israeliska tidningen Haaretz har antalet rivningar av palestinska hus i östra Jerusalem ökat sedan kriget mellan Israel och Hamas bröt ut i oktober.

Samtidigt planerar Israel att bygga nya judiska bosättningar i östra Jerusalem och på övriga Västbanken.

Abu Diab tror inte att sammanträffandet är en slump.

— Det är en signal om att inga palestinier kan känna sig trygga. Alla är rädda för att vara näst på tur.

Ovanför ruinerna av Abu Diabs hus ligger en judisk bosättning. Från ett av husen reser sig en israelisk flagga. Ett fåtal bosättare passerar på gatan utanför, men ingen vill stanna för en intervju med TT.

— Jag pratar inte med journalister, säger en kvinna.

Tryggt med bosättningar

Längre norrut ligger bosättningen ”French Hill” som byggdes i efterdyningarna av Israels ockupation av Västbanken. Här har den judiska bosättaren Tatiana bott sedan hon lämnade Ryssland på 90-talet.

ANNONS

— Jag tycker att det är bra att vi bygger fler bosättningar. Det är vår fulla rätt. Speciellt efter den 7 oktober. Ju fler bosättningar som byggs, desto tryggare kommer jag att känna mig.

TT: Vad tycker du om att palestinska hus rivs?

— Om de inte har gjort något olagligt tycker jag att det är fel, men något måste de ju ha gjort, annars hade inte någon rivit deras hus.

Enligt AFP har Matthew Miller, talesperson för USA:s utrikesdepartement, fördömt rivningen av familjen Abu Diabs hus, där tio personer bodde.
Enligt AFP har Matthew Miller, talesperson för USA:s utrikesdepartement, fördömt rivningen av familjen Abu Diabs hus, där tio personer bodde. Bild: Cornelia Mikaelsson/TT
Ovanför rutinerna av Fakhri Abu Diabs familjehem i området Silwan ligger ett flertal judiska bosättningar pyntade med israeliska flaggor.
Ovanför rutinerna av Fakhri Abu Diabs familjehem i området Silwan ligger ett flertal judiska bosättningar pyntade med israeliska flaggor. Bild: Cornelia Mikaelsson/TT
Tatiana flyttade från Ryssland till östra Jerusalem på 1990-talet på grund av ekonomiska skäl.
Tatiana flyttade från Ryssland till östra Jerusalem på 1990-talet på grund av ekonomiska skäl. Bild: Cornelia Mikaelsson/TT

Fakta: Bosättningar

Efter en terrorattack i östra Jerusalem den 22 februari har Israel svarat med att de kommer bygga 3 000 nya hus i bosättningar på Västbanken. I östra Jerusalem har Israel redan planer på att bygga fyra nya bosättningar.

I dag bor redan cirka 700 000 judiska bosättare på det ockuperade Västbanken, inklusive östra Jerusalem. Enligt FN är bosättningarna olagliga och ett hinder för en tvåstatslösning mellan Israel och Palestina.

Förra året revs totalt 140 palestinska hus i östra Jerusalem, vilket är en ökning med 60 procent jämfört med 2022, enligt den israeliska tidningen Haaretz.

Flera människorättsorganisationer menar att palestinier tvingas bygga hus utan ett godkännande från israeliska myndigheter efter Israels ockupation av Västbanken 1967. Detta eftersom tillstånden är ytterst svåra att få för palestinier.

Enligt Haaretz är det åtta gånger vanligare att palestinier får en rivningsorder än judiska bosättare.

Jerusalems kommun har enligt tidningen tillbakavisat påståendet och menar att de utfärdar rivningsorder i hela staden.

Källor: Haaretz, Reuters, Utrikespolitiska institutet

ANNONS