Rök stiger mot himlen efter en israelisk flygräd mot Gaza.
Rök stiger mot himlen efter en israelisk flygräd mot Gaza. Bild: Ariel Schalit/AP/TT

Israel: "Man mot man"-strider i Gaza

Hårda strider pågår för närvarande i Gaza, enligt israelisk militär.
Samtidigt larmar FN om att hundratals barn dödas eller skadas i Gazaremsan varje dag.

ANNONS
|

Israelisk militär rapporterar om att hårda strider i Gaza på tisdagen, där "man mot man" strider mot varandra. Detta sker i en uppdatering från den israeliska militärens talesman Daniel Hagari på tisdagen, skriver nyhetsbyråer.

Det senaste dygnet har omkring 300 Hamas-mål i Gazaremsan träffats av israelisk beskjutning, enligt Israels försvarsmakt (IDF).

– De kommande veckorna kommer att kräva motståndskraft och tålamod från oss alla, säger Hagari.

Enligt IDF har bland annat pansarvärnsprojektiler och militära anläggningar inne i Hamas-tunnlar under Gaza träffats under attackerna, skriver man på plattformen X, tidigare Twitter.

Uppskattar Qatar

Från USA uppger utrikesminister Antony Blinken att han har diskuterat "behovet av att öka det humanitära biståndet till Gaza" med Qatars premiärminister och utrikesminister Mohammad bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani. Det skriver Blinken i ett inlägg på X.

ANNONS

Blinken skriver att USA "uppskattar Qatars arbete för att våra medborgare ska kunna lämna Gaza och för frigivningen av gisslan som hålls av Hamas."

Landet spelade en viktig roll i den medlarinsats som ledde till att två amerikaner ur gisslan släpptes från terrorstämplade Hamas grepp för en tid sedan.

Huthier tar på sig anfall

Israels försvar meddelade tidigare under tisdagen att man skjutit ned projektiler som tycks ha varit på väg mot semesterorten Eilat. De ska inte ha hunnit nå israeliskt luftrum. Det israeliska försvaret har ännu inte pekat ut vem som avfyrat drönaren, men Huthi-rörelsen i Jemen har tagit på sig ansvaret.

Tidigare i oktober sköt ett amerikanskt krigsfartyg i Röda havet ned både kryssningsrobotar och drönare som avlossats från Jemen mot Israel av Huthierna.

Huthirörelsen är, liksom palestinska Hamas, allierat med Israels ärkefiende Iran.

Samtidigt uppger FN:s barnfond Unicef att flera hundra barn dödas eller skadas i Gaza varje dag, skriver The Guardian.

– Fler än 420 barn dödas eller skadas i Gaza varje dag – ett antal som borde skaka var och en av oss i grunden, sade Unicefs chef Catherine Russell inför FN:s säkerhetsråd under ett möte på måndagen.

Över 3 200 barn har dödats i Gaza sedan den 7 oktober, enligt områdets Hamaskontrollerade hälsomyndighet.

ANNONS
Palestinier i Gaza sörjer anhöriga som dödats i israeliska attacker.
Palestinier i Gaza sörjer anhöriga som dödats i israeliska attacker. Bild: Fatima Shbair/AP/TT
En man letar efter överlevande i rasmassorna efter en israelisk attack i Gaza.
En man letar efter överlevande i rasmassorna efter en israelisk attack i Gaza. Bild: Hatem Ali/AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS