Israel: Hamas planerade attack i Sverige

Hamas har haft planer på att attackera Israels ambassad i Sverige. Det skriver Benjamin Netanyahus kansli i ett pressmeddelande.
Aron Lund, Mellanösternanalytiker på FOI, är tveksam till uppgifterna.
– Jag skulle höja på ögonbrynen om Hamas har gjort en sådan här sak, säger han.

ANNONS
|

Terrorstämplade Hamas har haft planer på att attackera mål i Europa, uppger Israels premiärminister Benjamin Netanyahus kansli i ett pressmeddelande på lördagskvällen. Ett av dem ska ha varit Israels ambassad i Sverige, som ligger på Strandvägen i Stockholm.

Kansliet skriver att man kunnat avslöja flera delar av Hamas planer, bland annat tilltänkta mål, inköp av drönare samt vilka personer som varit inblandade, ”från Hamas-ledare i Libanon till gärningsmännen längst ner i den operativa infrastrukturen”.

Enligt uttalandet har Hamas använt sig av personer från kriminella organisationer i Europa. En man med Sverigekoppling pekas också ut för att vara högt uppsatt i "Hamas ledningsstruktur för terrorattacker utomlands", skriver TT.

ANNONS

Gängkriminella i Danmark

Uppgifterna ska komma från "fortsatt underrättelsearbete" efter att danska och tyska myndigheter meddelat i mitten av december att det genomförts en omfattande mängd gripanden i Europa.

På fredagen meddelade danska åklagare att sju personer misstänks ha planerat någon form av terrorbrott i landet. Än så länge är nästan ingenting känt om vad de misstänks ha planerat, skriver TT.

Den danska säkerhetspolisen PET sade sig ha ingripit i ett tidigt skede av planeringen. Enligt PET har de gripna också koppling till det numera förbjudna danska gänget Loyal To Familia.

En talesperson för Hamas säger till norska NRK att Israel far med osanning i syfte att skrämma européer.

– Det är en lögn. Hamas har aldrig genomfört operationer utanför Palestina, säger Walid Kilany, Libanonbaserad talesperson för Hamas, till NRK.

Säpo: Kan inte kommentera

GP har varit i kontakt med Säpo, som inte vill kommentera det israeliska pressmeddelandet utan hänvisar till landets egna myndigheter.

Har ni haft kännedom om några sådana här planer?

– Vi kan inte gå in på underrättelser eller operativt arbete kopplat till speciella platser eller ärenden, säger presstalesperson Fredrik Hultgren-Friberg.

Även på Utrikesdepartementet är man fåordiga.

”Sverige tar sina åtaganden enligt Wienkonventionen för att skydda utländska beskickningar på största allvar. Utrikesdepartementet kommenterar dock inte säkerhetsaspekter rörande enskilda beskickningar. Det är polismyndigheten som är primärt ansvarig för utländska beskickningars säkerhet”, skriver presstjänsten i ett mejl till GP.

ANNONS

”En partsinlaga”

Aron Lund, Mellanösternanalytiker på FOI, säger till TT att Hamas inte brukar genomföra attacker utomlands.

– Jag skulle höja på ögonbrynen om Hamas har gjort en sådan här sak, å andra sidan är det så mycket som har hänt sedan den 7 oktober, så man kan inte utesluta att organisationen eller delar av den har förändrats, och kanske gör saker som inte skulle ha gjorts tidigare, säger Lund och syftar på datumet för krigsutbrottet.

Lund tycker dock att uttalandet bör ses som en partsinlaga från en av två parter i kriget.

– Jag tror att det är klokast att invänta och höra vad svenska myndigheter har att säga om det här.

ANNONS