Palestinier flyr efter israelisk luftattack.
Palestinier flyr efter israelisk luftattack. Bild: Abed Khaled/AP/TT

Israel: 50 000 har flytt söderut i Gaza i dag

Den israeliska armén uppger att 50 000 civila i Gazaremsan har flytt från norr till söder under onsdagen.
– De lämnar för att de inser att Hamas har förlorat kontrollen i norr, och att det är säkrare i söder, säger den israeliska arméns talesperson Daniel Hagari.

ANNONS

Det tätbefolkade norra Gaza, framför allt Gaza stad, har varit huvudfokus för den israeliska militären sedan kriget inleddes, som svar på Hamas samordnade terrorattack mot Israel den 7 oktober.

Den terrorstämplade organisationen har tidigare tillbakavisat uppgifter om att Israel gjort några betydande framsteg eller gått in i Gaza stad.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu upprepade på onsdagen sin inställning till en eventuell paus i striderna.

– Det kommer inte att bli något eldupphör utan frisläppandet av vår gisslan, säger han.

Många flyr till fots

Kriget mellan Israel och Hamas är inne i sin andra månad. Hittills har över 70 procent av Gazas befolkning flytt sina hem.

ANNONS

Antalet människor som lämnar norra Gaza ökar dag för dag, uppger även FN:s humanitära samordningsorgan Ocha. I tisdags flydde omkring 15 000 personer till de södra delarna av området, jämfört med 5 000 i måndags och 2 000 i söndags.

De flesta av dem, inklusive barn, äldre och funktionshindrade, flyr till fots, enligt Ocha.

De använder Saladinvägen, i princip den enda större bilväg som löper genom hela Gazaremsan, under det dagliga fyratimmarsfönster som fastställts av Israel. Med sig har de den lilla packning de kan bära.

Ameer Ghalban, som skjutsar en äldre släkting i rullstol längs vägen, säger att de båda levt på ett bröd om dagen de senaste tre dagarna.

"Inget vatten"

– Majoriteten av människorna har lämnat sin mark eftersom belägringen har blivit total i Gaza. Vi har inget vatten, ingen elektricitet och inget mjöl, säger han till AP.

Några har hängt upp vita tröjor på pinnar som de viftar med när de passerar israeliska stridsvagnar. Andra vittnar om att de tvingats passera israeliska kontrollstationer, där de sett människor gripas.

Med det israeliska målet att krossa Hamas har bomber i en månads tid regnat över Gazaremsan, vars samhällen på många håll är helt sönderskjutna. Över 10 000 människor har dödats, varav en tredjedel är kvinnor och barn, enligt de Hamasstyrda hälsomyndigheterna.

ANNONS

I Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober dödades över 1 400 personer och runt 240 togs gisslan.

Norra Gaza har varit utan rinnande vatten i flera veckor. I tisdags tvingades de sista fungerande bagerierna stängas ner, på grund av brist på bränsle, vatten och mjöl, enligt FN.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig tidsangivelse angående tillgång på mat.

En kvinna håller upp en vit tröja för att undvika israeliska attacker, på väg till södra Gaza med sin familj.
En kvinna håller upp en vit tröja för att undvika israeliska attacker, på väg till södra Gaza med sin familj. Bild: Mohammad Dahman/AP/TT
ANNONS