Isolerad familj väntade på jordens undergång

I nio år har en familj levt isolerad i en källare på en gård i Nederländerna, i väntan på jordens undergång. Fallet blev känt sedan den äldste brodern – långhårig, skäggig och förvirrad – bett om hjälp på en lokal pub.

ANNONS
|

Det var i söndags kväll som den ovanliga historien blev känd. En man i 25-årsåldern klev då in på den lokala puben i den lilla staden Ruinerwold, i de norra delarna av Nederländerna, och berättade för barägaren vad som hade hänt de senaste åren.

Den långhårige och skäggige mannen berättade att han inte hade varit utomhus på nio år, och att detsamma gällde resten av hans familj bestående av fem syskon i åldrarna 18 till 25 år. Tv-kanalen RTV Drenthe uppger att familjen levt i en källare i väntan på jordens undergång.

– Man kunde se att han inte hade en aning om var han var eller vad han gjorde. Han sade att han hade rymt och att han behövde hjälp omedelbart, säger barägaren Chris Westerbeek till tv-kanalen som också var den person som larmade polisen.

ANNONS
Gården där en far och hans sex vuxna barn tros ha levt utan kontakt med omvärlden i nio år ligger i Ruinerwold, 13 mil nordost om Amsterdam.
Gården där en far och hans sex vuxna barn tros ha levt utan kontakt med omvärlden i nio år ligger i Ruinerwold, 13 mil nordost om Amsterdam. Bild: RTL/AP/TT

58-årig man gripen

När polisen åkte till den avskilda bondgården sökte de igenom bostaden och hittade resten av familjen. Trappan ner till källaren ska ha varit dold bakom ett skåp. Deras far ska vara sängliggande efter en stroke. Samtliga har tagits om hand av myndigheter i Nederländerna.

Grannar har berättat att de inte kände till familjen utan trodde att det bara fanns en ensam man på gården.

– Såvitt jag vet dog deras mor innan de kom dit. Polisen har hittat en provisorisk bostad där familjen levde gömd, säger Roger de Groot, borgmästare i den lilla staden Ruinerwold och berättar vidare att en 58-årig man som också fanns på gården har gripits eftersom han inte velat samarbeta i polisens utredning.

– Jag har förstått att det finns många obesvarade frågor, säger han.

ANNONS