Irländska FN-soldater anländer för att undersöka platsen där en konvoj besköts.
Irländska FN-soldater anländer för att undersöka platsen där en konvoj besköts. Bild: Mohammad Zaatari/AP/TT

Irländsk FN-soldat dödad i Libanon

En irländsk FN-soldat har dödats i Libanon, enligt ett uttalande från Irlands armé. Irlands premiärminister Micheál Martin säger sig vara djupt chockad och bedrövad av dödsfallet.

ANNONS

– Det är en påminnelse om att våra fredsbevarare tjänstgör i farliga förhållanden, alltid för fredens sak, säger Martin.

Soldaten ingick i FN:s fredsbevarande styrkor i södra Libanon. Ytterligare tre soldater skadades, en av dem allvarligt, när konvojen de färdades i besköts i närheten av byn al-Aqbiya av hittills okända gärningspersoner.

Åtta soldater inom FN-styrkan Unifil befann sig i totalt två militära terrängfordon när händelsen inträffade nära Israels gräns sent på onsdagen. Enligt vittnesmål ska fordonen ha blockerats av bybor när soldaterna, på väg mot Beiruts flygplats, tog en väg som vanligen inte används av Unifil. I filmklipp som cirkulerar i sociala medier ses fordonen försöka lämna området medan de beskjuts. I ett annat klipp tycks ett av fordonen ha vält efter att ha kraschat in i en byggnad. Det är oklart om även civila människor kom till skada under händelsen.

ANNONS

FN har inlett en utredning.

Sedan 1978 övervakar Unifil och dess runt 10 000 soldater eldupphöret längs gränsen mellan Israel och Libanon, som tekniskt sett fortfarande ligger i krig med varandra. Genom åren har en rad incidenter mellan Hizbollah-anhängare och FN-styrkorna rapporterats från gränsområdet. I januari i år attackerades och vandaliserades ett FN-fordon under ett bråk mellan irländska FN-soldater och invånare i området.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS