Personal vid rasmassorna efter flygräden mot Irans konsulat i Damaskus.
Personal vid rasmassorna efter flygräden mot Irans konsulat i Damaskus. Bild: Sana via AP/TT

Iran: Vi ska hämnas "fegt" konsulatdåd

Flera ledare inom Irans revolutionsgarde har dödats i en attack i Iranallierade Syriens huvudstad Damaskus.
Iran och den libanesiska shiamilisen Hizbollah varnar Israel för konsekvenser.

ANNONS

Dödstalet efter måndagens attack i Damaskus steg till 13 dagen efter. Minst sju av de dödade hade ledande befattningar inom revolutionsgardet.

Attacken uppges ha riktats mot Irans konsulat, intill landets ambassad. Israel tros ligga bakom den, men den israeliska militären kommenterar i regel inte händelser som dessa.

Syriens allierade Ryssland har begärt ett möte i FN:s säkerhetsråd med anledning av attacken.

FN:s generalsekreterare António Guterres valde att genom sin talesperson fördöma attacken i Damaskus, då den riktades mot ett område med diplomatstatus.

– Generalsekreteraren understryker åter principen av att diplomatiska och konsulära områden är okränkbara, och att personal måste skyddas enligt internationell lag, sade talespersonen Stéphane Dujarric.

ANNONS

Flera fördömanden

Iran fördömer attacken och varnar för vedergällning:

"Vi ska få dem att ångra det här brottet", skriver landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei på sin officiella sajt.

Presidenten Ebrahim Raisi skriver: "Det här fega dådet kommer inte gå obesvarat."

Enligt den statliga iranska nyhetsbyrån Irna har Teheran skickat ett "viktigt" meddelande till USA, i vilket man hävdar att USA var ansvarigt för attacken.

Även Saudiarabien, Kina och Ryssland har fördömt attacken.

Befäl dödade

Målet för attacken verkar ha varit ett av revolutionsgardets ledande befäl, generalen Mohammad Reza Zahedi, som dödades. Ytterligare en general, Mohammad Hadi Haji Rahimi, samt ytterligare fem av gardets medlemmar, dödades enligt ett officiellt iranskt besked.

Libanons Iranstödda islamistmilis Hizbollah varnar för att man kommer att hämnas på Israel efter attacken.

"Självfallet kommer detta brott inte att passera utan att fienden åsamkas straff och hämnd", säger Hizbollah i ett uttalande.

De senaste dagarna tros Israel ha genomfört flera flygräder mot mål inne i Syrien. Även tidigare har israeliskt flyg regelbundet anfallit i Syrien.

– Israels ledning är beredd att gå så långt som den kan innan den får en iransk motreaktion, sade Rouzbeh Parsi på Utrikespolitiska institutet till TT på måndagskvällen.

Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei. Arkivbild.
Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei. Arkivbild. Bild: Ayatolla Khameneis kansli/AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS