Skärmdump från ett av klippen som visar hur en vakt slår en fånge.
Skärmdump från ett av klippen som visar hur en vakt slår en fånge. Bild: Hackergruppen "Justice of Ali" via AP/TT

Iran utreder fångvaktare efter videoläcka

Iran utreder fångvaktare efter läckta filmklipp från ökända Evinfängelset utanför huvudstaden Teheran.

ANNONS

En efter en blinkade skärmarna till i fångvaktarens rum. Från att visa övervakningsbilder från Evinfängelset, där politiska fångar ofta avtjänar långa straff, stod det plötsligt "Cyberattack" på skärmarna.

Därefter läcktes videoklipp från fängelsets övervakningssystem som visar hur fångarna misshandlas och tvingas utstå kränkande behandling.

Hackergruppen kallar sig "The Justice of Ali". Gruppen offentliggjorde filmerna i förra veckan.

På tisdagen kom det iranska rättsväsendets talesperson Zabihollah Khodaeian med ett fördömande över vad som visat sig pågå i fängelset, rapporterar AP på sin hemsida.

"Scenerna som visats i de publicerade klippen bryter mot lagen och kan inte rättfärdigas på något vis", säger Khodaeian.

ANNONS

Åklagare har meddelat att sex fångvaktare utreds och Khodeian har meddelat att "flera" vakter anhållits, utan att berätta hur många det rör sig om eller vad de misstänks för.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS