Invasionen i Ukraina: Detta har hänt 27 februari – timme för timme

Kriget i Ukraina är nu inne på sitt fjärde dygn. Under söndagen pågick strider i landets näst största stad Charkiv. Enligt FN har över 368 000 ukrainska medborgare hittills flytt till närliggande länder. Samtidigt har Rysslands president Vladimir Putin beordrat militärens förband med kärnvapenkapacitet att höja beredskapen. Under eftermiddagen beslutade Sverige att skicka militära vapen, i form av pansarskott, till Ukraina. Detta har hänt i dag, timme för timme.

ANNONS

23.00

I en intervju med Euronews öppnade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen för att Ukraina kan komma att tilldelas EU-medlemskap.

– Vi har så många områden där vi jobbar väldigt nära och över tid. De tillhör oss. De är en av oss och vi vill ha in dem, sade von der Leyen till Euronews.

På frågan om eventuella fredsförhandlingar mellan Ukraina och Ryssland svarade kommissionsordföranden att förtroendet för ryske presidenten Putin är "fullständigt förstört och urholkat."

– Men självklart är det viktigt att den ukrainska sidan går med på fredssamtal och att villkoren är godtagbara för Ukraina. I allmänhet är det alltid bättre med fredssamtal än strider, avslutade von der Leyen.

ANNONS

22.00

Enligt amerikanska CNN, som hänvisar till ett uttalande av stadens borgmästare, har Berdjansk fallit i ryska händer. Uttalandet publicerades på borgmästarens Facebook och var riktat till invånarna i staden. Han har uppmanat medborgarna att sätta sig i säkerhet i skyddsrum.

Enligt borgmästaren ska tjänstemännen i staden ha blivit erbjudna att fortsätta jobba, men under övervakning av väpnade ryska soldater. Detta uppges man ha tackat nej till.

Berdjansk ligger i södra Ukraina, mellan Melitopol och Mariupol, och har drygt 100 000 invånare.

21.00

Satellitbilder tagna av rymdteknikbolaget Maxar Technologies visar en stor mängd ryska trupper på väg mot Kiev.

Bilderna, som publicerades under lördagskvällen av Reuters, visar en drygt fem kilometer lång konvoj av ryska militärfordon. Det är fortfarande oklart vilket antal trupper det rör sig om. Enligt nyhetsbyrån befann sig konvojen vid lunchtid drygt 64 kilometer från huvudstaden, nära Ivankiv i norra Ukraina.

Det ska röra sig om såväl bränsletankar, förnödenheter, infanterifordon, pansarvagnar och motoriserat artilleri.

Tidigare under kvällen konstaterade Kievs borgmästare och före detta tungviktsmästaren Vitalij Klitschko, i en AP-intervju att huvudstaden ”just nu är omringad.”

20.00

Sverige, Polen och Tjeckien har meddelat att man inte tänker möta Ryssland i det vidare kvalet till fotbolls-VM.

ANNONS

Men Fifa meddelar nu att Ryssland, trots allt, inte kommer uteslutas från playoff-spelet.

I ett pressmeddelande skriver Fifa att inga matcher kommer spelas på rysk mark och att Ryssland inte får spela under rysk flagg. Nationens matcher kommer inte heller ramas in med den ryska nationalsången.

Laget ska, enligt Fifa, spela under namnet "Football Union of Russia".

Fifas beslut skulle, utifrån det som nu är sagt, innebära att Ryssland får platsen till VM i Qatar genom segrar på walk over mot först Polen och sedan mot segraren mellan Sverige och Tjeckien.

19.00

I en intervju med The Associated Press (AP), efter en ansträngande natt med många ryska attacker, var borgmästare Vitali Klitschko tyst i flera sekunder när han fick frågan:

Finns det planer på att evakuera civila om ryska trupper lyckades ta Kiev?

– Vi kan inte göra det, eftersom alla vägar är blockerade. Just nu är vi omringade, svarade Klitschko slutligen.

18.00

På en pressträff meddelade statsminister Magdalena Andersson att Sverige kommer att ge ett omfattande stöd till Ukrainas försvarsmakt.

– Min första och sista fråga som statsminister är vad som bäst tjänar Sverige och svenska folkets säkerhet. Min slutsats är att vår säkerhet bäst tjänar på att vi nu stöttar Ukrainas möjligheter att försvara sig mot Ryssland, säger Andersson.

ANNONS

Sverige ska, enligt regeringens förslag, skicka 5 000 pansarskott av modellen 86.

– Vårt direkta stöd till Ukrainas väpnade styrkor omfattar 135 000 fältransoner, 5 000 hjälmar, 5 000 kroppsskydd och 5 000 pansarskott, konstaterar Andersson.

Kostnaden för det militära biståndet uppgår till 400 miljoner kronor, konstaterar försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Han säger att det fortfarande är möjligt att föra in vapen och försvarsmateriel i landet.

– Jag tänker inte gå in på hur det rent konkret ska gå till eller tidpunkter, men det går att leverera de här vapnen och materielen, menar Peter Hultqvist.

17.00

Luftrummet över Sverige, liksom över övriga EU-länder, stängs för ryskt flyg. Det skriver TT. Beskedet lämnades av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Sverige har, enligt EU-minister Hans Dahlgren, förberett ett flygförbud.

Informationen kom inför ett utrikesministermöte för EU-länderna, där flera insatser gentemot Ryssland diskuteras.

– Vi vill att det här ska gå så snabbt som det över huvud taget är möjligt och bäst och snabbast blir det om vi kan få ett gemensamt EU-beslut, sade Hans Dahlgren till TT inför söndagskvällens möte.

Samma dag som Ryssland inledde invasionen beslutade Sverige och Finland att inte tillåta den ryska statsdumans talman Vjatjeslav Volodin att flyga över länderna.

ANNONS

16.00

Sammanlagt 15 europeiska länder har nu stängt sina luftrum för ryska flyg.

På söndagseftermiddagen kom också beskedet om att UD avråder från icke nödvändiga resor till Ryssland.

"Med anledning av det allvarliga och oförutsägbara säkerhetsläget i den vidare regionen, osäkerhet om transportalternativ ut ur Ryssland och i betalningssystem i landet har UD den 27 februari 2022 beslutat att avråda från icke nödvändiga resor till Ryska Federationen", skriver UD i ett pressmeddelande.

15.00

Världshälsoorganisationen varnar för att den medicinska syrgasen kan ta slut på ukrainska sjukhus inom det närmsta dygnet. Det rapporterar The Guardian. WHO:s Europachef, doktor Hans Henri P Kluge, menar att det behövs en "säker passage" genom Polen för att kunna förse landet med syrgas.

Till CNN säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att Putins retorik är farlig och oansvarig. Uttalandet kommer efter att den ryske presidenten beordrat militärens förband med kärnvapenkapacitet att höja beredskapen.

14.00

Enligt Kievs borgmästare Vitalij Klytjko närmar sig ryska styrkor den ukrainska huvudstaden. Det meddelade han i en livesänd intervju, som senare avbröts av att Klytjko blev uppringd av president Zelenskyj.

Rysslands president Vladimir Putin har beordrat militärens förband med kärnvapenkapacitet att höja beredskapen.

Det meddelar han vid ett möte med den ryska försvarsministern Sergej Sjojgu och ledaren för den ryska militärens generalstab, enligt den ryska nyhetsbyrån Tass. Uttalandet motiveras med att Nato uppges ha gjort "aggressiva uttalanden" riktade mot Ryssland och att väst har belagt landet med tuffa sanktioner.

ANNONS

Samtidigt meddelade den ukrainska presidenten Volodomyr Zelenskyj att Ukraina och Ryssland ska mötas för förhandlingar vid gränsen mot Belarus.

Enligt uppgifter till SVT kommer Sverige bistår Ukraina med försvarsmateriel. Det är något som väntas presenteras på pressträff klockan 18 på söndagen.

13.00

Vid lunchtid lämnade de ryska trupperna Charkiv, och ukrainska styrkor har nu åter tagit kontrollen över staden. Det rapporterar AFP och hänvisar till stadens regionala myndigheter.

Minst nio personer ska ha dött i Kiev sedan lördagsmorgonen. Det rapporterar Sky News och hänvisar till ett uttalande från stadens borgmästare Vitalij Klytjko. Vidare säger han att de ryska trupperna fortsätter att avancera i landet, men att de ännu inte har tagit sig in i Kiev.

"På det stora hela är situationen i staden under kontroll. All kritisk infrastruktur fungerar. Kollektivtrafiken går inte och tunnelbanan står stilla eftersom stationerna används som skyddsrum", säger Klytjko.

Även Norge och Italien meddelar nu att man kommer att stänga luftrummen för ryska plan, och blir de två senaste i raden av flera europeiska länder att stänga sina luftrum.

12.00

Enligt FN:s senaste siffror har 368 000 ukrainska medborgare hittills flytt till närliggande länder efter den ryska invasionen. Det är nästan en fördubbling från de 200 000 som uppskattades tidigare under söndagen.

ANNONS

Ukraina har lämnat in en stämningsansökan mot Ryssland till FN:s internationella domstol i Haag, meddelar Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj i en tweet.

"Ryssland måste hållas ansvarigt för att ha manipulerat begreppet folkmord för att rättfärdiga aggression. Vi begär ett brådskande beslut som beordrar Ryssland att upphöra med militär aktivitet nu och förväntar oss att rättegångar startar nästa vecka”, skriver han.

11.00

Drygt 200 000 ukrainska medborgare har hittills flytt till närliggande länder, uppger FN:s flyktingkommissariat enligt Sky News.

I går förutspådde FN att invasionen kan tvinga upp till fyra miljoner människor på flykt.

”Siffrorna uppdateras konstant. Vi siktar på en ny uppdatering senare i dag”, skriver kommissariatet på söndagsförmiddagen.

Samtidigt förbereder Sverige en stängning av sitt luftrum för ryska flygplan, det säger EU-ministern Hans Dahlgren, till Ekot. Han meddelar också att Sverige kommer att driva på ett flygstopp inom EU och menar att den mest effektiva åtgärden vore om EU-länderna tar ett gemensamt beslut.

10.00

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj uppmanar människor runt om i världen att gå med i kampen mot Ryssland. Det rapporterar CNN.

"Ukrainare har visat modet att försvara sitt hemland och rädda Europa och dess invånare från ett ryskt angrepp. Detta är inte bara Rysslands invasion av Ukraina. Detta är början på ett krig mot Europa, mot europeiska strukturer, mot demokrati, mot grundläggande mänskliga rättigheter, mot en global rättsordning, regler och fredlig samexistens", sa han i ett uttalande på söndagsmorgonen.

ANNONS

09.00

Kreml säger att de är redo att ha ett möte med Ukraina i Belarus, rapporterar AFP och hänvisar till ryska medier. Uttalandet är det första officiella initiativet till förhandling sedan Ryssland inledde invasionen av Ukraina.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax har en rysk delegation redan anlänt till Belarus, rapporterar CNN.

Polen meddelar att landet kommer att skicka tåg till Ukraina för att transportera skadade till sjukhus i Warszawa, skriver CNN.

08.00

Finland planerar att stänga luftrummet för ryska flygplan, uppger myndigheter enligt AFP.

Enligt UNHCR har över 150 000 människor flytt Ukraina de senaste dagarna.

07.00

Frankrike kommer att skicka materiel till Ukraina för att hjälpa landet mot den ryska invasionen, meddelade Élyséepalatset, rapporterar CNN. Beskedet kom sent under lördagen efter ett möte inom franska säkerhetsrådet.

06.00

Ukrainska soldater uppges slåss med ryska på gatorna i Charkiv, Ukrainas näst största stad. Det rapporterar Reuters, som hänvisar till guvernör Oleh Sinegubov.

"Ryska styrkor har tagit sig in i centrala Charkiv", säger han.

"Ukrainas styrkor krossar fienden. Vi ber civila att inte gå utomhus".

05.00

Under söndagsmorgonen uppger Sumyregionens guvernör Dimitrij Zhivitsky att sex personer, inklusive en sjuårig flicka, har dödats till följd av striderna. Det rapporterar tidningen Kyiv Independent.

ANNONS

04.00

Under lördagskvällen meddelade EU-kommissionen, tillsammans med Storbritannien, Kanada och USA, att ett ospecificerat antal ryska banker utesluts ur Swift. Sanktionen beskrivs som en ”katastrof”, enligt Rysslands före detta vice centralbanksordförande Sergej Aleksashenko.

"Det kommer att vara en katastrof", säger Sergej Aleksashenko till The Guardian om när valutahandeln öppnar igen på måndag. "Jag tror att handeln kommer stoppas, och sedan kommer växlingskursen justeras till en konstgjord nivå likt på Sovjettiden", fortsatte han.

03.00

En kärnavfallsstation utanför Kiev har träffats av ryska missiler, uppger den ukrainska motsvarigheten till Strålsäkerhetsmyndigheten på Facebook. Personalen ska vid den tiden redan ha satt sig i säkerhet, men automatiska mätinstrument skadades av explosionerna.

Myndigheten meddelar dock att det inte ska finnas någon fara för radioaktiv strålning i nuläget, och tidningen Kyiv Independent rapporterade kort därefter att såväl stationsbyggnaden som kärnavfallets lagerutrymmen har klarat sig oskadda.

Trots sporadiska rapporter om skottlossningar och explosioner verkar natten, så här långt, inte ha varit lika intensiv som i går.

02.00

Liknande uppgifter inkommer från Ukrainas näst största stad Charkiv, där en gasledning uppges ha exploderat. Enligt myndighetsuppgifter, tillsammans med rapporter från internationella nyhetsmedier, har intensiva strider pågått i staden under kvällen och tidiga natten.

ANNONS

01.00

Obekräftade uppgifter om att en oljedepå har träffats av ett ryskt angrepp i staden Vasylkiv börjar strömma in. Såväl ukrainska myndigheter som tidningen Kyiv Independent delade sedan videoklipp på vad som påstås föreställa oljedepån i brand.

00.00

Under lördagskvällen ljöd nya flyglarm i Kiev, och den ukrainska myndigheten för särskild kommunikation varnade stadens invånare för att ett nytt ryskt luftanfall kunde riktas mot huvudstaden.

Något sådant skedde aldrig – i stället inkom rapporter om en ”massiv” explosion, drygt 20 kilometer utanför Kiev.

Via denna länk hittar du alla GP:s dagsammanfattningar om kriget i Ukraina.

ANNONS