Invasionen i Ukraina: Detta har hänt 26 februari – timme för timme

Kriget i Ukraina är nu inne på sitt tredje dygn. Vid 23-tiden på fredagskvällen levererade president Volodomyr Zelenskyj ett tal till folket, i vilket han sade att "denna natt kommer bli den tuffaste”. Strider rapporterades sedan i och kring Kiev under hela natten. Detta har hänt, timme för timme.

ANNONS
|

20.00

På lördagskvällen framkommer uppgifter om att uppskattningsvis motsvarande över 80 miljoner kronor i kryptovalutan Bitcoin donerats till såväl ukrainska regeringen som ukrainska organisationer och volontärgrupper, enligt BBC som även uppger att över 4 000 donationer gjorts än så länge.

19.00

På Twitter, som meddelar att den sociala medietjänsten under de senaste dagarna begränsats för flera användare i Ryssland, säger det internationella hackerkollektivet Anonymous att man befinner sig i ett "fullskaligt cyberkrig mot den ryska regeringen".

18.00

Danska Extra Bladet rapporterar att två av tidningens journalister, en reporter och en fotograf, skadats i samband med en skottlossning i östra Ukraina, men att de båda klarat sig utan några livshotande skador.

ANNONS

17.00

Försvarsminister Peter Hultqvists pressekreterare Toni Eriksson bekräftar för SVT att Sverige tillsammans med flera andra länder deltagit i ett möte om att skicka vapen till Ukraina, men att inget beslut ännu tagits.

Senare meddelar företrädare för Tyskland, Tjeckien och Nederländerna att länderna beslutat om vapenleveranser till kriget.

16.00

Strikt utegångsförbud införs i Kiev och gäller tills måndag morgon. Ursprungligen talades det om ett utegångsförbud från 17 på eftermiddagen till 08 på morgonen, men under lördagen beslutade stadens borgmästare att införa bredare restriktioner.

”För ett mer effektivt försvar av huvudstaden och dess invånare kommer utegångsförbudet att gälla från i dag, 26 februari klockan 17.00 tills på morgonen 28 februari", säger han.

15.00

Turkiet kommer att stoppa ryska krigsfartyg från att passera Svarta havet, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelensky. I en tweet säger han att landet har utlovat militärt och humanitärt stöd till Ukraina. Turkiet kommer att stoppa krigsfartyg som passerar genom Dardanellerna och Bosporen, som förbinder Svarta havet med Medelhavet.

Sverige meddelar under eftermiddagen att fotbollslandslaget inte kommer att spela en eventuell playoff-match mot Ryssland – oavsett var matchen spelas. Beslutet fattade Svenska fotbollförbundet på lördagen.

– Oavsett vad Fifa väljer att göra kommer vi inte spela mot Ryssland i mars, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson i ett pressmeddelande.

ANNONS

14.00

På Gustaf Adolfs torg samlas hundratals göteborgare för att demonstrera mot Rysslands invasion av Ukraina och till stöd för det ukrainska folket. Under dagen har också drygt 1000 personer samlats i Oslo för att demonstrera, enligt VG och över 10 000 totalt demonstrerat i olika städer i Finland, enligt Svenska Yle.

13.00

Enligt uppgifter från den ukrainska huvudstaden verkar oroligheterna vara centrerade till stadens utkanter. Kievbon Inna Voloshyna berättar att hon tillbringat natten i en källare och efterlyser omvärldens hjälp.

– Ryssland skjuter missiler rakt in i vår stad och Europa måste hjälpa oss. Det finns fortfarande miljoner civila i staden, gamla som har svårt att gå och kvinnor som föder barn. Det kanske är svårt för folk att föreställa sig, men vi lever mitt i det här kriget, och behöver hjälp, säger hon

12.00

Under en pressträff på lördagsförmiddagen säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att landet kommer att segra över de ryska trupperna. Han berättade att regeringstrupper fortfarande kontrollerar Kiev och nyckeldelar av staden.

Han adresserar också desinformation som sprids om kriget.

"Stoppa dem som ljuger, eller försöker ljuga för dig, eller ljuger för oss alla. Vi måste stoppa kriget. Vi kan leva tillsammans i fred, globalt, som människor. Vår militär och vår polis kommer att fortsätta kämpa. Och vi kommer att vinna", säger han, enligt The Guardian.

ANNONS

11.00

Ukrainas utrikesminister Pawel Szefernaker har, enligt Reuters, uppgett att över 100 000 människor nu flytt Ukraina till Polen efter den ryska invasionen. Av de 100 000 har 9 000 flytt i dag, lördag.

– Sedan klockan 07 har Ukraina stängt vissa delar av gränsen för bil- och gångtrafik, säger Pawel Szefernaker på en pressträff. Han konstaterar också att kön borde minska under dagen.

10.00

Flera osäkra siffror om skadade och döda florerar från olika ukrainska myndigheter under lördagsmorgonen. Enligt ukrainska armén har 3 500 ryska soldater dödats under krigets två första dygn, rapporterar tidningen The Kiev Independant.

Samtidigt har Ukrainas hälsoministerium gått ut med andra dödssiffror: 198 ukrainare ska ha dött i samband med invasionen och 1 115 har skadats. Det är oklart om det rör sig om civila offer som myndigheten gått ut med, rapporterar Reuters.

Siffrorna bör beaktas i samband med att båda sidor i kriget utkämpar ett informationskrig och många osäkra uppgifter cirkulerar. Den ryska sidan har redovisat få, eller inga, siffror över sina förluster.

09.00

Reuters skriver att ryska styrkor har tagit den ukrainska staden Melitopol under lördagen, med hänvisning till ryska nyhetsbyrån Interfax. Staden har omkring 150 000 invånare och ligger i de sydöstra delarna av landet.

ANNONS

Det ryska intåget i Melitopol har inte bekräftats av ukrainska myndigheter. Skulle det ske så blir Melitopol den första staden i sin storlek att falla sedan invasionen inleddes i torsdags.

08.00

En missil har slagit ner i ett bostadshus i centrala Kiev. Ukrainska räddningstjänsten har evakuerat huset och bilder från platsen visar på lördagsmorgonen det brinnande huset. En stor bit har rivits loss från husets högra hörn och delar av huset är helt förstörda.

I en kommentar på Twitter skriver Ukrainas utrikesminister att :

"Kiev, vår fantastiska, fridfulla stad, överlevde ytterligare en natt under attacker av ryska markstyrkor, missiler. En av dem har träffat en bostadslägenhet i Kiev. "

07.00

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj har återigen släppt en video på sin Twitter där han står på gatorna i Kiev under morgonen och förnekar att han bett ukrainska styrkor att ge upp, rapporterar BBC.

"Det finns mycket felaktig information online som påstår att jag bett armén att lägga ner sina vapen och att man ska evakuera. Jag är här, vi lägger inte ner vapnen. Vi kommer att försvara vårat land," säger han i Twitterinlägget enligt den brittiska tv-kanalen.

06.00

Ukrainas Inrikesdepartement varnar för ”aktiva strider” på huvudstaden gator under lördagsmorgonen, skriver CNN.

ANNONS

I ett inlägg på Facebook skriver myndigheten att man ber Kievborna vara lugna och så försiktiga som möjligt. Om man befinner sig i ett skyddsrum ska man stanna där, och Kievborna som befinner sig i sina hem uppmanas hålla sig borta från fönster och balkonger. Samtidigt ger myndigheten Kievborna rådet att ”täck dig med något som kan skydda dig från kulrester.”

05.00

I drygt fem minuters tid hördes hundratals skott avlossas i området kring Maidantorget, centrala Kiev.

Ljudet av gevärseld plockades upp av tyska public service-bolaget Deutsche Welles livesändning, men exakt var skjutningen tog plats är oklart. Enligt CNN:s korrespondent Alex Marquardt, som befann sig i området och precis skulle göra sig redo för en intervju med nyhetsankaret Don Lemon, kan det ha varit luftvärnsbeskjutning.

"Det var inte handvapeneld, det verkar snarare ha varit luftvärnsvapen. Jag kunde även se spårrundor (ammunition som lyser) gå upp i skyn", sade Marquardt under intervjun och fortsatte:

"Vi har inte hört explosioner på ett tag, men det är tydligt att strider pågår över hela staden."

04.00

Rapporterna om strider i Kiev inkommer inte längre lika intensivt, även om sporadisk gevärseld fortfarande kan höras i internationella nyhetsmediers direktsändningar. Obekräftade, ukrainska myndighetsuppgifter påstår att en rysk offensiv har slagits tillbaka på Peremohy-avenyn, något även The Guardian har rapporterat om.

ANNONS

Samtidigt har en polsk försändelse av ammunition nått Ukraina, meddelade försvarsmaktens generalstab via sin Facebooksida under natten. Där uttrycker man även sin tacksamhet för grannlandets gåva, samtidigt som Polens försvarsminister uttrycker att landet agerar i solidaritet mot den ryska aggressionen.

03.00

Den ukrainska myndigheten för särskild kommunikation skickar ut ett meddelande på tjänsten Telegram, där man skriver att ”aktiva strider pågår på gatorna i vår stad.”

Myndigheten uppmanar Kievborna att hålla sig gömda, inte närma sig fönster eller balkonger samt, om man är hemma, gå till badrummet och täcka sig med något som "förhindrar skador från kulfragment."

Enligt Kyiv Independent har minst 50 explosioner hörts nära både Kiev Zoo och tunnelbanestationen Beresteiska, bägge belägna strax väst om Kievs centrum.

02.00

Striderna i och kring Kiev fortsätter. CNN:s Clarissa Ward, som direktrapporterade inifrån staden, avbröts flera gånger under direktsändningen av sporadiska, högljudda explosioner. Enligt Wards uppgifter pågick stridandet i Obolondistriktet i Kievs norra delar.

Enligt BBC har USA:s president Joe Biden bett den amerikanska kongressen att godkänna ytterligare bistånd till Ukraina. Detta paket skulle uppgå till drygt 6,4 miljarder dollar, där 2,9 miljarder skulle användas till humanitärt, ekonomiskt och säkerhetsmässigt arbete.

01.00

ANNONS

Obekräftade rapporter om strider och flyglarm i Kiev börjar strömma in. President Zelenskyj hade bara drygt två timmar tidigare varnat det ukrainska folket för att Ryssland skulle inleda en offensiv och omringa huvudstaden under natten mot lördag.

Samtidigt lade Ryssland, föga oväntat, in sitt veto mot att FN:s säkerhetsråd skulle fördöma invasionen av Ukraina. Kina, Indien och Förenade Arabemiraten avstod från att rösta.

00.00

Runt klockan 23 på fredagskvällen talade president Volodomyr Zelenskyj till det ukrainska folket. I talet sade han, enligt The Guardian, att Ryssland väntades inleda en offensiv mot Kiev under natten.

”Denna natten kommer att bli den tuffaste. Fienden kommer att gå all in. Vi måste stå emot. Natten kommer att bli väldigt svår, men soluppgången kommer att komma", sade Zelenskyj i sitt tal.

Vid samma tid bekräftade både USA:s och Storbritanniens försvarsdepartement att en ny, rysk offensiv hade inletts i södra Ukraina.

Via denna länk hittar du alla GP:s dagsammanfattningar om kriget i Ukraina.

Bakgrund: Kriget i Ukraina

I november 2021 kommer bilder som visar hur Ryssland börjat stationera ut upp emot 100 000 soldater i närheten av den ukrainska gränsen. En månad senare presenterar Ryssland ett detaljerat kravbrev för västvärlden där man bland annat kräver att försvarsalliansen Nato ska dra sig tillbaka från östra Europa och inte expandera mer österut till någon av de forna sovjetstaterna.

Kraven avvisas av väst och i stället stiger oron för en kommande rysk invasion av Ukraina. Både EU och USA inleder diplomatiska samtal med Ryssland men samtalen uppges inte leda till något.

I början av 2022 ökar spänningarna i östra Europa. Nato framhäver gång på gång att man ser en upptrappning av den ryska militära närvaron runt Ukraina och Ryssland inleder också militärövningar tillsammans med Belarus.

Även Nato skickar mer trupper till sina allierade länder i östra Europa för att kunna försvara alliansen vid ett eventuellt angrepp från Ryssland.

Västvärlden hotar också med strikta sanktioner mot Ryssland vid en eventuell invasion av Ukraina men Ryssland förnekar att man skulle ha några planer på att invadera grannlandet.

Den 22 februari erkänner Ryssland de ukrainska utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk som sedan flera år kontrollerats av ryskstödda separatister som självständiga. Erkännandet fördöms av västvärlden som nu inför de första sanktionerna mot Ryssland.

Två dagar senare, tidigt på torsdagsmorgonen den 24 februari, invaderas Ukraina av Ryssland.

ANNONS