Installationen av USA:s president – då kan vad som helst hända

En president bjöd på efterfest i Vita Huset som blev så vild att han tvingades fly genom ett fönster. Abraham Lincoln svor presidenteden bara meter från sin egen mördare. Här är några av historiens mest häpnadsväckande installations-ögonblick.

ANNONS
|

Den 20 januari varfjärde år riktas världens blickarmot Kapitolium i Washington DC för att bevittnaUSA:s näste president sväras in. Men trots att stora delar av ceremonin sett mer eller mindre likadan ut sedan George Washingtons dagar så kan man aldrig vara säker på allt går som planerat.

Fråga bara Barack Obama som kom av sig så mycket i president-eden att han gjorde om ceremonin två dagar senare. Eller Dwight Eisenhower som fick ett lasso omkring sig av en ridande cowboy.

Den allra första presidenten att sväras in var George Washington, 1789, som satte standarden för de kommande installationerna. Att han lade handen på bibeln var när hansvors in var hans egna påhitt.

ANNONS

Fram till 1933 var det bestämt att den nya presidenten skulle sväras in den 4 mars. Detta eftersom han behövde tid att få ihop en regering men också av hänsyn till restiderna som var betydligt längre då. Sedan dess har man kortat ner tiden så att ceremonin hålls den 20 januari eller, om det infaller på en söndag, den 21 januari.

Klicka på bildspelet här ovan för att läsa om hur traditionerna kom till samt några gånger när det gått riktigt snett.

ANNONS