En grönsallad toppad med stekta cikador. Arkivbild.
En grönsallad toppad med stekta cikador. Arkivbild. Bild: Gerald Herbert/AP/TT

Insekter invaderar – blir knapriga krutonger

Miljarder insekter med röda utbuktande ögon är på väg upp ur underjorden i en sällan skådad invasion. Cikadorna kan tyckas hämtade ur en skräckfilm, men kan inte sluka människor. Däremot hamnar de själva på menyn.

ANNONS

Glöm solförmörkelser. Nu gnuggar entusiasterna i stället händerna inför dubbelinvasionen av cikador som har inletts i delar av USA. Det handlar om cykliska cikador som lever många år under marken men som kryper upp ibland för att under några veckor para sig.

I år kommer cikador som levt 13 respektive 17 år i underjorden att kravla upp ungefär samtidigt, vilket gör årets svärmning till något utöver det vanliga. Det har inte hänt sedan 1803 då Thomas Jefferson var USA:s president, enligt University of Connecticut som tror att det totala antalet cikador kan komma att nå tusen miljarder.

Larmar polisen

Insekterna är högljudda och kan tillsammans överrösta flygplansmotorer. I Newberry i South Carolina ringde invånare polisen i slutet av april och frågade varför sirenerna ljöd. Då fick sheriffkontoret gå ut och upplysa om att det bara handlade om hanar som sjunger för att locka till sig honor efter att ha legat tysta i marken i över ett årtionde.

ANNONS

Cikadornas invasion får det kanske att krypa i kroppen av obehag. Men de utgör ingen fara för människor. Däremot har medier i USA fyllts av recept för den som skulle vilja sätta tänderna i den insektsbuffé som naturen nu serverar.

Liksom många andra insekter har cikadorna lyfts som ett miljövänligt, proteinrikt alternativ till kött och kyckling. De är krispiga, smakar nötaktigt och såväl restauranger som amatörkockar presenterar nu idéer för hur insekten kan avnjutas på bästa sätt.

Några föredrar att linda in insekterna i bacon, andra stoppar dem hellre i en kimchi eller på toppen av en chokladkaka.

Cikada i sallad

I New Orleans har ett insektsmuseum, som i sitt kafé redan serverar chilistekt vaxmask och cajunkryddad syrsa, tagit fram några cikadarätter för menyn. Bland annat en grönsallad med äpple och mandel där stekta cikadanymfer strösslas på toppen likt krutonger tillsammans med kreolsenap och sojasås.

– Jag tillagar trollsländor på liknande vis, säger kuratorn Zack Lemann, och visar hur han doppar nymferna i mjöl innan de steks i het olja, till nyhetsbyrån AP.

Tilltaget har dock fått anhängare till djurrättsorganisationen Peta att protestera.

Den som är allergisk mot skaldjur bör undvika att äta cikada, varnar USA:s läkemedelsmyndighet FDA och skriver på X att det beror på att insekten är släkt med räkor och hummer.

ANNONS
En cikadanymf innan den förvandlas till vuxen insekt. Arkivbild.
En cikadanymf innan den förvandlas till vuxen insekt. Arkivbild. Bild: Carolyn Kaster/AP/TT
En cikadanymf på toppen av en seg chokladkaka. Arkivbild.
En cikadanymf på toppen av en seg chokladkaka. Arkivbild. Bild: Carolyn Kaster/AP/TT
Zach Lemann från insektsmuseet i New Orleans i USA-delstaten Louisiana lagar cikador.
Zach Lemann från insektsmuseet i New Orleans i USA-delstaten Louisiana lagar cikador. Bild: Gerald Herbert/AP/TT

Fakta: Sjuttonårig cikada

Förekommer i östra och mellersta USA och är 2–3 centimeter lång.

Genomgår under 17 år ett antal larvstadier nere i jorden. Därefter kläcks nästan alla vuxna cikador i princip samtidigt ur det sista larvstadiet, för att under en kort period ovan jord föröka sig och sedan dö.

Den långa larvperioden anses bero på dålig tillgång på föda och låga temperaturer på nordliga breddgrader.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS