Ukrainas offensiv mot Rysslands försvarslinjer i syd går inte snabbt fram. Här är en ukrainsk soldat i en skyttegrav längs med fronten i syd. Bilden togs den 10 augusti. Arkivbild.
Ukrainas offensiv mot Rysslands försvarslinjer i syd går inte snabbt fram. Här är en ukrainsk soldat i en skyttegrav längs med fronten i syd. Bilden togs den 10 augusti. Arkivbild. Bild: Libkos/AP/TT

Inget stort genombrott efter Ukrainas erövring

Det har gått sex veckor sedan Ukraina återerövrade byn Robotyne.
Det beskrevs som ett möjligt genombrott – men sex veckor senare har det inte skett några stora framryckningar på sydfronten.

ANNONS
|

Den 28 augusti hissades en blågul flagga i Robotyne, ett mindre samhälle i riktning mot den lite större och hårt befästa staden Tokmak på ockuperad mark. De ukrainska styrkorna hade brutit igenom Rysslands första försvarslinje.

Den militära ledningen och bedömare i väst förutspådde att avancemanget skulle trappas upp och framryckningarna gå snabbare. Men åtta ukrainska soldater vid fronten vittnar för AFP om fortsatt intensiva strider med tunga förluster och små, små steg framåt.

"Hade kunnat gå runt"

Ihor Korol, befäl i den 65:e brigadens första bataljon, beskriver erövringen av Robotyne som en PR-manöver.

– Vi hade kunnat gå runt den (orten), säger han till AFP:s utsände vid fronten.

ANNONS

– Vi älskar storslagna tillkännagivanden och snabba segrar. Verkligheten ser annorlunda ut.

Soldaterna under Korols befäl kan inte röra sig obehindrat i Robotyne under rysk eldgivning. Befälet uppger att de gör bäst i att förflytta sig i skydd av nattens mörker.

Större offensiver med pansarfordon omöjliggörs av det ryska artilleriet. Höstrusk och vinterslask kommer att göra det ännu svårare för Ukraina.

Två andra soldater, 44-årige Leonid och en man som använder krigsnamnet "Poltava", vittnar om regn av artilleri och bomber.

– Vi avancerar gradvis, snår för snår, och inte så snabbt som vi hade velat. Det är väldigt svårt. Vi förlorar många av våra män, säger "Poltava".

Väntar på resurser

Om Ukraina skjuter en till två artilleriskott så skjuter Ryssland tio, bedömer frontsoldaterna i Ukrainas 65:e brigad.

Ukraina har gradvis fått nya vapenleveranser från sina allierade i väst, men de har dröjt varje gång. Det är det som är problemet, enligt Ukrainas regering. I detta läge förbereds leveranser av moderna stridsflygplan, i första led av den amerikanska modellen F-16.

Med understöd från luften lär soldater på marken kunna rycka fram med en annan fart. I dagsläget betalar de ukrainska styrkorna ett "väldigt högt pris", enligt sjukvårdaren Mykola.

– Krig är blod, svett, smuts och stank. Man upplever inte lukten genom en skärm, säger han, när han berättar om hur han hämtar skadade soldater på slagfältet.

ANNONS

Upptrappning i öst

Under de senaste dagarna har striderna trappats upp i öst. Ryska styrkor har försökt gå framåt vid den länge omstridda orten Avdijivka, ett slags förstad norr om den sedan 2014 ockuperade storstaden Donetsk.

Ukraina har larmat om omfattande bombangrepp och strider där de ryska styrkorna har försökt omringa staden "med alla medel". Men när Ryssland har hävdat framgång så har det slagits tillbaka från ukrainskt håll.

– Våra försvarare upprätthåller modigt vårt försvar. De har slagit tillbaka fler än tio fiendeanfall i Avdijivka-området, säger den ukrainska generalstabens talesperson Andrij Kovalev i ett tv-sänt uttalande.

Avdijivka är praktiskt taget ödelagt sedan tidigare, men orten har utgjort ett symboliskt ukrainskt frontfäste i öst. Militära bedömare tror att Ryssland försöker distrahera Ukraina från striderna i syd.

Fortsatta drönaranfall

Under natten till torsdag sköt Ryssland ett 30-tal attackdrönare mot Ukraina, enligt det ukrainska flygvapnet. I rysk beskjutning mot områden i Chersons län uppges en civil man ha blivit dödad.

I Ryssland rapporterar myndigheterna att drönare sköts ned under natten, varpå den nedskjutna bråten orsakade skador på marken och dödade tre civila personer.

Tre personer, varav ett barn, dödades när resterna av en nedskjuten drönare slog ned i ryska Belgorod under natten, enligt de ryska myndigheterna.
Tre personer, varav ett barn, dödades när resterna av en nedskjuten drönare slog ned i ryska Belgorod under natten, enligt de ryska myndigheterna. Bild: Den ryska regionen Belgorods guvernör Vjatjeslav Gladkovs Telegramkanal via AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS