Indonesien väntas införa en lag som gör det olagligt att ha sex utan att vara gift.
Indonesien väntas införa en lag som gör det olagligt att ha sex utan att vara gift. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Indonesien väntas införa sexförbud utanför äktenskap

Den som drömmer om en reseflört på indonesiska Bali kan nu behöva tänka om. Indonesien väntas nämligen införa ett förbud mot att ha sex utan att vara gift. Den som bryter mot lagen kan hamna i fängelse.

ANNONS
|

Indonesiens parlament väntas att införa en ny lag som gör det straffbart att ha sex utanför äktenskapet, vilket Reuters rapporterar. Att bryta mot lagen kan ge en upp till ett år i fängelse, bekräftar tjänstemän till nyhetsbyrån.

Den nya strafflagen väntas antas den 15 december uppger Indonesiens biträdande justitieminister Edward Omar Sharif Hiariej.

"Vi är stolta över att ha en strafflag som är i linje med indonesiska värderingar", sa han till Reuters.

Men en annan lagstiftare, Bambang Wuryanto, uppger att den nya lagen kan komma att antas av så tidigt som nästa vecka, vilket The Guardian rapporterar.

ANNONS

Man har även sett över andra lagar i landet och det kommer nu att bli förbjudet att förolämpa presidenten och statliga institutioner, samt att uttrycka åsikter som strider mot Indonesiens statsideologi. Att bo tillsammans innan man gift sig blir också förbjudet.

Men människorättsorganisationer, bland annat Human Rights Watch, menar att införa sådana lagar skulle vara ett "stort bakslag för den indonesiska demokratin".

Tidigare lagändringsförslag väckte protester i landet

Redan 2019 presenterades ett liknande förslag i Indonesien, något som väckte ilska och protester i hela landet. Tiotusentals människor demonstrerade mot lagarna som de menade inskränkte på invånarnas frihet.

Mindre lagändringar har skett sedan dess, till exempel att det nu är möjligt att omvandla ett dödsstraff till livstidsfängelse om en fånge visat ett ”gott uppförande” under tio års tid.

Men aborter är fortfarande olagligt i landet, förutom om en person utsatts för en våldtäkt, och att utföra ”svart magi” är straffbart med fängelse.

LÄS MER:Dödsdömda fångar stämmer Japan för att hängning används som dödsstraff

LÄS MER:Kinesiska samkönade par gifter sig i USA – över internet

LÄS MER:Avrättning av amerikansk fånge avbröts – fick inte in nålen

ANNONS