Högsta domstolen i Indien ger kvinnor, i alla åldrar, rätt att besöka Sabarimala-templet i Kerala. Arkivbild.
Högsta domstolen i Indien ger kvinnor, i alla åldrar, rätt att besöka Sabarimala-templet i Kerala. Arkivbild.

Indiska HD häver tempelförbud för kvinnor

Ännu en dörr öppnas för kvinnor i Indien. För första gången har de nu rätt att besöka en av hinduismens heligaste platser, oavsett ålder och även om de har mens. Högsta domstolen har beslutat att religionsfriheten ska gälla för alla, oavsett kön.

ANNONS
|

Det hinduiska Sabarimala-templet i Kerala i södra Indien, som lockar tiotals miljoner pilgrimer varje år, har tidigare varit stängt för kvinnor i åldrarna 10 till 50 år. Men enligt en dom i landets högsta domstol på fredagen får nu kvinnor i alla åldrar rätt att besöka helgedomen, rapporterar Times of India.

Förbudet för kvinnor "i menstruerande ålder" att besöka templet bryter mot landets konstitutionella rättigheter, enligt domen, som vidare slår fast att religionsfriheten gäller alla och att det därvidlag inte får förekomma någon diskriminering på grund av kön.

- Att förbjuda kvinnor (att besöka templet) kränker kvinnors rätt till religionsfrihet, säger Högsta domstolens chefsdomare Dipak Misra.

ANNONS

Orena kvinnor

Templets förbud mot menstruerande kvinnor härrör från en föråldrad, men än i dag spridd uppfattning i Indien om att kvinnor som har mens är orena. På vissa avlägsna platser på den indiska landsbygden är menstruerande kvinnor fortfarande förbjudna att äta och sova tillsammans med andra.

Högsta domstolen har den senaste tiden avkunnat en rad kontroversiella domar i frågor som rör känsliga ämnen i det indiska samhället.

På torsdagen beslutades att otrohet inte längre ska vara straffbart. Domstolen skrotade därmed en 158 år gammal lag som säger att en man som har sex med en gift kvinna, utan tillåtelse från hennes man, är skyldig till otrohet, vilket setts som en kriminell handling.

Ingen oro

Tidigare i september upphävde domstolen det mer än 150 år gamla förbudet mot samkönat sex, och Indien blev därmed ett av över 120 länder i världen där sex mellan homosexuella är lagligt.

Indiens hbtq-personer har i åratal stridit mot förbudet, som gjort att homosexuella kunde straffas med upp till tio års fängelse.

- Nu behöver jag inte känna mig hotad längre, och oroa mig över att mina grannar kan skicka polisen på mig för att de sett mig kyssa min partner, sade hbtq-aktivisten Noor Enayat till nyhetsbyrån Reuters när beslutet meddelades.

ANNONS
TT-AFP

Fakta: Indien

Indien är en federation av 29 delstater och sju territorier. De senare administreras från huvudstaden medan delstaterna i sin tur har egna parlament och regeringar.

Landet är världens näst folkrikaste land med drygt 1,2 miljarder invånare. Bara Kina har fler människor.

Indien passerade i samband med fjärde kvartalet 2017 Kina som landet med snabbast tillväxt. För 2018 har IMF en prognos på en BNP-tillväxt på 7,4 procent för Indien. För 2019 är siffran 7,8 procent.

Samtidigt uppges en fjärdedel av befolkningen leva i allvarlig fattigdom, och landet har en ojämn ekonomisk utveckling.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS