ICJ kräver att Israel inom kort inför åtgärder som motverkar och bestraffar uppvigling till folkmord.
ICJ kräver att Israel inom kort inför åtgärder som motverkar och bestraffar uppvigling till folkmord. Bild: Patrick Post

ICJ: Israel måste vidta åtgärder mot folkmord

Den internationella domstolen i Haag (ICJ) avslog på fredagseftermiddagen Sydafrikas krav om vapenvila i Gaza. Domstolen kräver dock att Israel omedelbart ska vidta "alla" åtgärder för att förhindra handlingar som kan utgöra folkmord.

ANNONS
|

Sydafrika har anmält Israel för folkmord i Gaza, en anklagelse som Israel förnekar. Rättsprocessen och domen om folkmord förväntas ta flera år, vilket fick Sydafrika att begära att ICJ skulle vidta nödåtgärder – en vapenvila i Gaza.

Rätten menar att de inte måste komma med samma åtgärder som parterna har föreslagit. Och ordet vapenvila nämns inte i beslutet. Men domstolen tycker att det finns skäl att tro att det är "brådskande" att vidta åtgärder för att skydda Gazaborna. Därför ställer ICJ krav nu på att Israel ska göra det.

Domstolen uppmanar Israel och landets militär att vidta åtgärder för att förhindra att fler palestinier kommer till skada i Gazakriget samt handlingar som kan utgöra folkmord. ICJ vill också att Israel släpper in tillräckligt med humanitär hjälp inne på Gazaremsan.

ANNONS

Israel måste även arbeta för att motverka och bestraffa uppvigling till folkmord. Om en månad vill ICJ att Israel skickar en rapport med alla åtgärder de har infört för att leva upp de till de krav som domstolen har ställt.

"Djupt oroad"

Beslutet lyfter att tiotusentals människor har dött i kriget och över en miljon Gazabor har tvingats lämna sina hem. ICJ refererar också till uttalanden från flera toppar inom FN och WHO som har larmat om den katastrofala humanitära situationen i Gaza.

– Domstolen är mycket medveten om omfattningen av den mänskliga tragedi som utspelar sig i regionen och är djupt oroad över de fortsatta förlusterna av liv och mänskligt lidande, säger domstolens ordförande Joan Donoghue.

Domstolen kräver även att den terrorstämplade organisationen Hamas ska släppa alla gisslan.

ICJ:s beslut är bindande och kan inte överklagas, men vid liknande fall har inte alla länder följt åtgärderna.

Netanyahu: Upprörande

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ser beslutet som ett "avskyvärt" försök att neka Israel rätten att försvara sig, rapporterar The Times of Israel. Han insisterar i att kriget riktar sig mot Hamas och inte mot civila palestinier.

–Anklagelserna om att Israel begår folkmord mot palestinier är inte bara fel, de är upprörande, säger Benjamin Netanyahu.

ANNONS

Netanyahu tillägger att Israel kommer att fortsätta göra allt de kan för att skydda civila i Gaza samt för att underlätta att humanitär hjälp kommer in.

Hamas välkomnar ICJ:s beslut och tycker att det bidrar till "att isolera Israel och avslöja deras brott i Gaza", uppger Reuters.

I en skriftlig kommentar till GP skriver Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) att han bland annat noterar "det allvar med vilket domstolen beskrev situationen i Gaza" samt att domstolen har begärt att Israel ska säkerställa att man inte agerar i strid mot landets åtaganden enligt folkmordskonventionen.

Billström tar också upp att ICJ har uppmanat Hamas att släppa alla gisslan fria.

LÄS MER:Experten: "Överraskande positivt"

LÄS MER:FN sparkar anställda för misstänkt Hamassamröre

LÄS MER:Norska läkarens larm inifrån Gaza: "Väldigt många amputationer"

ANNONS