Beläget i Fredspalatset i Haag i Nederländerna hanterar Internationella domstolen (ICJ) dispyter mellan olika länder. Arkivbild.
Beläget i Fredspalatset i Haag i Nederländerna hanterar Internationella domstolen (ICJ) dispyter mellan olika länder. Arkivbild. Bild: Patrick Post/AP/TT

ICJ avslår flera anklagelser mot Ryssland

Internationella domstolen i Haag (ICJ) avslår stora delar av ett fall där Ukraina bland annat anklagat Ryssland för att finansiera terrorism i östra Ukraina.

ANNONS

Ukraina drog Ryssland inför rätta 2017 med anklagelser om att landet har brutit mot FN:s konvention om finansiering av terrorism genom att leverera vapen och pengar till ryskstödda separatister i östra Ukraina, samt diskriminering efter landets illegala annektering av Krim 2014.

ICJ avslår Kievs krav på att Moskva ska kompensera alla civila som drabbats av konflikten och även offer i samband med nedskjutningen av Malaysia Airlines flight MH17, som 2014 krävde 298 människors liv.

Domstolen finner däremot att Ryssland gjort sig skyldigt till brott mot FN:s fördrag mot terrorism, eftersom ryska myndigheter misslyckats med att vidta åtgärder för att utreda om ekonomiskt stöd gått till personer misstänkta för överträdelser i östra Ukraina.

ANNONS

Ryssland har inte heller vidtagit tillräckliga åtgärder för att möjliggöra undervisning i ukrainska på ockuperade Krimhalvön, fastslår ICJ.

De beslut som ICJ:s domare fattar är slutgiltiga och kan inte överklagas. Däremot är det inte säkert att de upprätthålls – ICJ beordrade nämligen redan i mars 2022 att Ryssland omedelbart måste upphöra sina militära handlingar i Ukraina, något som Moskva struntat i.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS