I massevakueringarnas spår kommer plundrarna

Bränderna i norra Kalifornien har nu orsakat 26 dödsfall. Samtidigt fortsätter massevakueringar – och i dess spår stora problem med människor som plundrar de övergivna hemmen.

ANNONS
|

Ytterligare två dödsfall rapporterades på onsdagskvällen, lokal tid, av polismyndigheten i Sonoma County, vilket nu gör att dödssiffran stigit till 26. Polisen meddelade även att siffran för de saknade hade sjunkit till 285. Siffran rapporterades ligga runt 600 tidigare på onsdagen, men många människor har återfunnits och många av anmälningarna har också visat sig vara dubbla.

Varken polis eller räddningstjänst har dock börjat söka bland resterna av de omkring 3500 byggnader som förstörts i bränderna.

–När vi börjar söka så kommer siffran att öka, säger polischef Rob Giordano, enligt San Francisco Chronicle.

Nya evakueringar

Sent på onsdagskvällen kom ytterligare obligatoriska evakueringsorder för den östra delen av Sonoma Valley och den lilla orten Geyserville, medan människorna i delar av Napa stad och flera andra platser uppmanades att förbereda sig för att lämna sina hem. På eftermiddagen evakuerades hela Calistoga, en ort med drygt 5000 invånare.

ANNONS

I spåren av evakueringarna har också stora problem med plundringar uppstått. Bara under onsdagen greps minst tre personer i Santa Rosa och en i Mendocino, misstänkta för att ha stulit saker från övergivna hem.

Laurie Frost, som evakuerats från sitt hem i utkanten av Santa Rosa, återvände på onsdagen till sitt ännu oskadda hus för att hämta saker. Under två timmar kom fyra olika polispatruller för att kontrollera att det verkligen var hennes hem.

–De var otroligt misstänksamma och vi var tvungna att bevisa att vi bodde där. Men jag är bara glad att de var så misstänksamma, och imponerad över att de var så många. Vi bor ändå väldigt avsides, säger hon.

Polisen berättade för Laurie att de hade gripit en person som hade åkt runt i området med en husvagn. Inuti fann de mängder av elektronik och annat misstänkt stöldgods från husen.

Polisen varnade dem även för att tanka bensin, eftersom ökade problem med stulna kreditkortsuppgifter – så kallad skimning – rapporteras på bensinstationer när fler och fler tankar upp sina bilar för att lämna området.

–Det är helt otroligt att folk kan vara så dumma i huvudet att man utnyttjar någon överhuvudtaget. Men att göra det nu när hela samhället är i kris är ännu mer avskyvärt, säger Laurie Frost till TT.

ANNONS

Fallna kraftledningar

Även Nationalgardet har engagerats för att kontrollera människor som rör sig i evakueringszonerna.

"Alla plundrare som grips kommer att åtalas enligt lag. De som tror att den här är ett bra tillfälle att utnyttja att hem har evakuerats behöver fundera ett varv till", säger distriktsåklagare Jill Ravitch, enligt åklagarmyndighetens sajt.

På onsdagen höll polismyndigheten och Kaliforniens myndighet för skogs- och brandskydd, Cal Fire, en presskonferens för att prata om vad som låg bakom branden. Enligt flera vittnesmål i lokala medier såg man på söndagen hur kraftledningar blåst omkull i den starka blåsten. Efter fem år av torka var stora delar av markerna extra känsliga för minsta gnista.

–Vi undersöker ett antal rapporter om huruvida fallna kraftledningar eller elektriska transformatorer som exploderat kan ha orsakat några av bränderna i regionen, säger Janet Upton, vice chef på brandskyddsmyndigheten, enligt San Francisco Chronicle.

Fakta: Kalifornien

Kalifornien är USA:s folkrikaste delstat med omkring 39,2 miljoner invånare (2016).

Delstaten har en areal på 411000 kvadratkilometer, vilket är något mindre än Sverige.

Kalifornien brukar benämnas som världens sjätte största ekonomi.

Guvernör i delstaten är Jerry Brown.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS