Greklands kustbevakning har ryckt ut på ett nödanrop utanför Kreta. På bilden en grekisk kustbevakningsbåt vid ett tidigare tillfälle.
Greklands kustbevakning har ryckt ut på ett nödanrop utanför Kreta. På bilden en grekisk kustbevakningsbåt vid ett tidigare tillfälle. Bild: Michael Svarnias/AP/TT

Hundratals i sjönöd undsattes utanför Kreta

En båt med flera hundra människor ombord hamnade i sjönöd i Medelhavet, sydväst om grekiska Kreta. Efter en dramatisk räddningsinsats har båten nått grekisk hamn.

ANNONS

Nödanropet gick ut vid midnatt natten till tisdag, enligt Greklands kustbevakning. Enligt det befann sig 400–500 personer ombord.

Kustbevakningen skickade flera fartyg och anropade andra närliggande. Två fraktfartyg, ett tankfartyg och två italienska fiskebåtar ryckte också in för att hjälpa till.

Kraftig blåst till havs gjorde insatsen betydligt svårare. Först efter lunchtid på tisdagen meddelades att fartyget hade bogserats i hamn. Det ligger i hamnen i Paleochora på Kretas sydkust.

Människorna ombord är migranter, men det har ännu inte retts ut varifrån de kommer. Båten beskrivs som ett rostigt fiskefartyg.

Det grekiska etermediebolaget ERT beräknar antalet passagerare till 430.

När Greklands kustbevakning och EU:s gränsorgan Frontex har förstärkt bevakningen av Egeiska havet har allt fler människor som vill ta sig till Europa på illegal väg försökt ta en längre och farligare resrutt söder om Kreta.

ANNONS

– 80 procent av flödena från Turkiet går direkt till Italien, sade Greklands migrationsminister Notis Mitarakis till tv-kanalen Skai förra veckan.

Grekiska myndigheter rapporterade att de hade räddat 1 500 människor till havs fram till och med augusti i år. Förra året var motsvarande antal 600.

FN:s migrantorgan IOM beräknar att nästan 2 000 migranter har omkommit i Medelhavet hittills i år.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS