Det experimentella fusionskraftverket vid Lawrence Livermore National Laboratory i Kalifornien. Arkivbild.
Det experimentella fusionskraftverket vid Lawrence Livermore National Laboratory i Kalifornien. Arkivbild. Bild: Damien Jemison

Hoppet om fusionskraft lever – nya framgångar i USA

En fungerande, pålitlig och ekonomiskt gångbar fusionskraft – kan det bli verklighet?
Kanske, visar resultaten från Lawrence Livermore National Laboratory i Kalifornien. Det experimentella kraftverket har på ett år lyckats utvinna mer energi än vad som sattes in vid tre olika tillfällen – och i juli slogs ett nytt rekord.

ANNONS
|

Ganska exakt ett år efter laboratoriets första, historiska genombrott kan forskarna i Kalifornien återigen redovisa framgångar i jakten på en fungerande fusionskraft.

Enligt en rapport från Lawrence Livermore National Laboratory, som CNN tagit del av, har man lyckats utvinna mer energi från sitt experimentella kraftverk än vad som matades in vid åtminstone tre separata tillfällen under 2023.

Vid ett försök sent i juli nådde man den hittills största framgången i projektets historia, då laboratoriet lyckades utvinna 3,88 megajoule energi ur en inmatning av drygt 2 megajoule. Det går att jämföra med förra decembers resultat med samma mängd inmatning, fast en utvinning om runt 3,15 megajoule.

ANNONS

”Ger värdefull information”

I rak motsats till fission, där stora atomkärnor klyvs till mindre, utvinns fusionsenergi genom att slå ihop små atomkärnor till större. Processen är vad som driver universums alla stjärnor och kräver oerhört höga temperaturer, men kommer med fördelen att mängden radioaktivt avfall är litet och kortlivat.

Vid Lawrence Livermore National Laboratory skapas fusionen med hjälp av en av världens starkaste lasrar. Eller snarare runt 200 lasrar, som alla fokuseras på en diamantkapsel med väteplasma innesluten i en guldcylinder.

En illustration om hur fusionsprocessen vid laboratoriet går till.
En illustration om hur fusionsprocessen vid laboratoriet går till. Bild: AP/TT

Experimenten har varit över på ett kort ögonblick och rekordresultatet om 3,88 megajoule är relativt blygsamt – det räcker inte till mer än att värma ett tiotal vattenkannor – men framgångarna ha varit nog för att få forskare att återigen hoppas på en fungerande fusionskraft i framtiden.

Framför allt eftersom laboratoriet lyckats återskapa experimentet flera gånger om.

– Det ger värdefull information till forskarna i hur man ska tackla nästa utmaning: Att maximera energimängden som kan utvinnas, säger Brian Appelbe vid fusionscentret på Imperial college i London till CNN.

Fortfarande lång väg kvar

Än kommer det dock dröja länge innan energi från fusionskraft kan kopplas in i världens alla elnät. Man vet exempelvis inte i dagsläget hur utvinningen ska kunna skalas upp till de nivåer som krävs, eller hur man ska lyckas skala ner de enorma kostnaderna för experimenten som görs i dag.

ANNONS

På klimatmötet COP28 signalerade dock USA att man är redo att försöka.

– Det finns potential i fusionen att revolutionera vår värld och förändra alla alternativ som ligger framför oss, och att förse världen med riklig och ren energi utan de skadliga utsläppen från traditionella energikällor, sade John Kerry, USA:s utsände till klimatmötet.

Energiminister Jennifer Granholm, i samband med förra årets stora genombrott vid labbet i Kalifornien.
Energiminister Jennifer Granholm, i samband med förra årets stora genombrott vid labbet i Kalifornien. Bild: J. Scott Applewhite

Tillsammans med fler än 30 länder har USA nu inlett ett fusionssamarbete för att föra forskningen vidare. Tidigare i december presenterade USA:s energidepartement även en investering om 42 miljoner dollar, eller runt 426 miljoner kronor, öronmärkta för vidare fusionsforskning vid flera olika institut.

– Att utnyttja fusionsenergi är en av de största vetenskapliga och teknologiska utmaningarna under 2000-talet, sade USA:s energiminister Jennifer Granholm enligt CNN.

– Vi tror nu att det inte bara är möjligt, utan också sannolikt, att fusionsenergi kan bli verklighet, fortsatte hon.

LÄS MER:Forskningsframsteg för fusionskraft

LÄS MER:Utredare ser över finansiering av ny kärnkraft

LÄS MER:Regeringens nya utredning: Så ska skattebetalarna betala för kärnkraft

ANNONS