Hon slogs ned av polisen

ANNONS
|

Olga Karatch har fortfarande kvar skador sedan poliser slog till mot en demonstration som hon deltog i för drygt två månader sedan. De protesterade mot att en journalist ställts inför rätta efter att ha skrivit om hur lokalvalet gick till.

- Journalisten riskerade tre års fängelse. Han är 65 år, så det hade betytt döden för honom, säger hon.

Detta var en av de många rättsprocesser som hon och hennes organisation engagerat sig i. Många kom till rättssalen med plakat för att protestera mot rättegången. Polisen arresterade sex stycken och fem hamnade på sjukhus i tumultet. Hon var en av de skadade, men hon lyckades ändå själv komma undan arresteringen.

ANNONS

- Men polisen har jagat mig sedan dess, jag har hållit mig gömd, säger Olga Karatch.

Journalisten slapp dock fängelsestraffet.

- Det var det viktiga. Jag tror myndigheterna skrämdes av aktionen. Då var vår aktion inte förgäves.

Kriterier för EU-medlemskap

Hon har kommit till Göteborg för att delta i en kurs som organisationen Culture clinic arrangerat för deltagare från de tre länderna Vitryssland, Ukraina och Armenien som vill bli medlemmar i EU. I kursen får de lära sig om demokrati och mänskliga rättigheter och ekonomisk stabilitet och de kriterier som krävs vid EU-medlemskap.

Vitryssland har en lång väg att gå. I slutet av 2005 infördes lagar som begränsar yttrandefriheten. Sedan dess har antalet domar mot civila samhällsaktivister ökat, enligt Amnestys årsrapport 2007. Oppositionsaktivister trakasserades, greps vid demonstrationer, har fått sina kontor konfiskerade eller ställts inför rätta för att ha deltagit i av staten icke sanktionerade möten.

Bara gällande organisationen Our House pågick 137 rättsprocesser förra året, som innehöll anklagelser både från staten mot organisationen och vice versa. Det är svårt att driva en organisation, särskilt om den arbetar med demokrati och mänskliga rättighetsfrågor.

- Officiellt kallar vi det inte organisation, utan mer en sammanslutning. En organisation får bara finnas om den är registrerad hos myndigheterna. Men att bli registrerad är en omöjlighet i dag, så det är ett moment 22, säger hon med en lätt axelryckning.

ANNONS

Hon är luttrad. Redan när organisationen startade och flyttade in i sina lokaler dröjde det inte mer än en och en halv månad så fick hyresvärden ett brev från myndigheterna där det stod att Our House var illegal.

- Men vi har fördröjt avhysningen genom att ställa hyresvärden inför rätta för brott mot hyresuppgörelsen. Den processen pågår än i dag.

Teater och humor

Our House bedriver sin verksamhet med teater, humor och opinionsbildning. Olga Karatch är redaktör för två tidningar som organisationen ger ut. Den ena delas ut gratis i 200 000 exemplar en gång i månaden, den andra säljs två gånger i veckan. Problemet är att nu vågar inget tryckeri trycka dem, därför letar de tryckerier utanför Vitryssland.

Vitryssland har skrivit under vissa konventioner om mänskliga rättigheter.

- Men de följs inte, säger Olga Karatch.

Tänker Sovjetunionen

Enligt henne är folk fortfarande vana vid tanken att tillhöra Sovjetunionen.

- Nu måste vi lära oss vad det innebär att vara ett självständigt land och följa dessa konventioner.

Our House startade 2004 efter folkomröstningen om att Alexander Lukasjenko skulle få sitta en tredje mandatperiod. Sedan dess cirkulerar ett skämt om Lukasjenkos maktfullkomlighet, säger Olga Karatch och berättar rappt:

- Det var Bush, Putin och Lukasjenko. Bush höll ett tal och kom med nyheten: Vi har alltid trott på Gud, nu vet vi att han existerar och har överlevt. Medan Putin sa i sitt tal: Vi trodde inte på Gud, men han existerar. Så kom Lukasjenko och höll ett tal: Gud finns och han har skickat mig som president och vill att jag förblir det till slutet.

ANNONS

ANNONS