Hjälplastbilar köar för att komma in i Gaza. Bild från Rafah-övergången i slutet av november.
Hjälplastbilar köar för att komma in i Gaza. Bild från Rafah-övergången i slutet av november. Bild: Amr Nabil/AP/TT

Hjälp släpps in i Gaza direkt från Israel

FN-lastbilar med nödhjälp har börjat rulla in i Gaza direkt via den israeliska gränsstationen Kerem Shalom, rapporterar israeliska medier.

ANNONS

Det är första gången som gränsövergången i fråga öppnas sedan Hamas stora terrorattack den 7 oktober.

Den senaste tiden har Israel låtit en del lastbilar genomgå säkerhetskontroll där, men sedan skickat dem till Rafah-övergången i Egypten för vidare färd till Gaza. Att de nu släpps in direkt från den israeliska sidan ska öka volymen av humanitär hjälp till Gaza, enligt israeliska försvarsorganet Cogat, som jobbar med civila frågor.

Situationen är fortsatt katastrofal i Gazaremsan. Mobil- och internetuppkopplingen var på söndagen utslagen för fjärde dygnet i rad, det längsta avbrottet hittills under kriget. Men det palestinska telekombolaget Paltel meddelade under eftermiddagen att uppkopplingen delvis var tillbaka i Gaza.

ANNONS

Hjälporganisationer varnar för att de utslagna kommunikationerna försvårar räddningsarbetet och gör det ännu svårare att övervaka hur kriget drabbar civila.

Israel har fortsatt att avancera i kölvattnet av att tre israeler som hållits som gisslan av misstag sköts ihjäl av israeliska soldater.

Tolv civila ska ha dödats i Dayr al-Balah i mellersta delen av Gazaremsan, enligt vårddepartementet i det Hamasstyrda området.

Israeliska flyg- och artilleriattacker har lagt stora delar av Gazaremsan i ruiner, och 1,9 miljoner personer uppges enligt FN ha tvingats lämna sina hem.

ANNONS