Libanesiska arméfordon blockerar en väg som leder till ett förstört varuhus som attackerades av israeliska luftangrepp nära staden Baalbek.
Libanesiska arméfordon blockerar en väg som leder till ett förstört varuhus som attackerades av israeliska luftangrepp nära staden Baalbek. Bild: STR/AP/TT

Hizbollah: 60 raketer avfyrade efter attack

Två personer har dött efter israeliska attacker mot mål kopplade till islamiströrelsen Hizbollah i östra Libanon, uppger säkerhetskällor.
Hizbollah säger sig nu ha svarat med att avfyra 60 raketer mot en israelisk militärbas.

ANNONS

Det är första gången sedan kriget mellan Israel och Hamas i Gaza startade som Israel har attackerat mål i östra Libanon.

Attackerna inträffade utanför den nordöstra staden Baalbek. Ett hus där islamiströrelsen Hizbollah bedriver någon form av civil verksamhet träffades, enligt källor till nyhetsbyrån AFP. Även ett varuhus kopplat till gruppen uppges ha träffats.

Israel bekräftar attackerna och säger att de riktades mot islamiströrelsens luftförsvarssystem.

Enligt ett uttalande från Hizbollah har rörelsen svarat med "60 katjusjaraketer" mot en israelisk militärbas.

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas attack mot Israel den 7 oktober, har Israel och Hizbollah i Libanon regelbundet attackerat varandra, framför allt nära gränsen.

ANNONS

Israels försvarsminister Yoav Gallant har tidigare gått ut och sagt att Israel kommer att fortsätta att attackera Hizbollah i Libanon även om det blir en vapenvila med Hamas i Gaza.

Enligt Gallant är målet att tvinga bort Hizbollah från gränsen mot Israel, antingen med tvång eller en diplomatisk överenskommelse.

Hizbollah, som avfyrat raketer mot Israel under det pågående kriget i Gaza, har sagt att de ska upphöra med attackerna om en vapenvila kommer till stånd.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS